Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:15:15

Бендеровець К.К. Гедройц, який уславився на Чернігівщині

07.04.2014   07:57Агенцiя

6 квітня 1872 року в містечку Бендери, що у Республіці Молдова (нині контролюється невизнаною Придністровською Молдовською Республікою) у родині військового лікаря Каетана Гедройца народився син, якого назвали Костянтином.

К.К. Гедройц

К.К. Гедройц

Слабкого на здоров’є хлопчика після смерті батька віддали на виховання до Київського кадетського корпуса. По завершенні навчання його направили до Михайлівського артилерійського училища. Проте, у 1892 році К.К. Гедройц полишає військову кар’єру і вступає до Петербурзького лісовий інституту. Закінчивши його у 1898 році, а згодом і Петербурзький університет, де посилено вивчав хімію та фізику працює у сільськогосподарській хімічній лабораторії міністерства землеробства.

Сферою наукових інтересів Костянтина Каетановича стають ґрунти, вірніше хімічні та фізичні процеси, які в них проходять. Досліджуючи це питання він бере участь в організації агрохімічного відділу створеної 1911 року Носівської сільськогосподарської дослідної станції. Саме з нею пов’язана наукова слава цього талановитого вченого.

Пропрацювавши консультантом на станції, К. Гедройц з 1922 року очолює її агрохімічний відділ. Результатом багаторічної наукової та практичної роботи стало вчення про ґрунтові коллоїди та їхню роль в утворенні ґрунту та його родючості. Він розробив класифікацію ґрунтів і методи хімічного аналізу. Багато часу приділяв поліпшенню розповсюджених на Чернігівщині солонцюватих і кислих ґрунтів.

За цю роботу Костянтин Каетанович був удостоєний Державної премії імені В.І. Леніна (1927 р.), отримав звання члена-кореспондента АН СРСР, а згодом і академіка. Помер К.К. Гедройц у Москві 1932 року.

Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського був підготовлений довідник “Чернігівці – лауреати державних премій”, в якому є нарис, присвячений видатному вченому ґрунтознавцю. Його пам’ять увічнена меморіальною дошкою на будівлі станції у селі Дослідне Носівського району.

Носівська селекційно-дослідна станція і сьогодні здійснює велику насінницьку роботу, випробуючи та створюючи нові сорти зернових. Велика заслуга в цій праці належить Костянтину Каетановичу Гедройцу – бендерівцю, що уславився саме на Чернігівщині.


Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини