Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:59:29

Відбулася презентація бібліографічного покажчика "Чернігівські шляхи Тараса"

06.03.2014   14:06Агенцiя

4 березня відбулось перше в цьому році засідання клубу «Краєзнавець», епіграфом до якого стала пісня «Бандуристе, орле сизий» на слова Тараса Шевченка у виконанні гурту «Брати».

Зазвичай на засіданнях клубу презентуються здобутки науковців, письменників, журналістів, краєзнавців.

На цей раз до уваги публіки було представлено бібліографічну роботу бібліотеки – покажчик «Чернігівські шляхи Тараса», складений до 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.

Зі вступним словом виступила директор бібліотеки Інна Аліференко. Вона ознайомила присутніх з програмою Шевченківського тижня, який стартував у бібліотеці саме презентацією бібліографічного покажчика «Чернігівські шляхи Тараса».

Ведуча заходу, завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова розповіла про зміст та структуру посібника, укладачем якого стала Людмила Студьонова, відомий бібліограф і краєзнавець, перша завідуюча відділу краєзнавства.

Про велич особистості Тараса Шевченка, значення його творчості для України й всього світу, чернігівських знайомих та друзів Кобзаря розповідали старший науковий співробітник Чернігівського історичного музея ім. В.В.Тарновського Світлана Половнікова та голова Чернігівського обласного осередку Національної спілки письменників України Олена Конечна.

Підбив підсумки засідання клубу голова Чернігівського обласного осередку Національної Спілки краєзнавців України, почесний президент клубу «Краєзнавець», директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко. Він високо оцінив зроблене та висловив сподівання, що створення бібліографії Т.Г.Шевченка продовжиться.

Цікавий перегляд літератури «Цілюще джерело Шевченкового слова», що підготували працівники відділу збереження основних фондів прокоментувала головний бібліотекар цього відділу Тетяна Ковальчук, а книжково-ілюстративну виставку «Чернігівські шляхи Тараса» завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова.

Під час заходу було продемонстровано слайд-фільми «І стежечки, де він ходив» та «Чернігівці – лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка», які проілюстрували зміст покажчика.


http://www.cult.gov.ua/news/vidbulasja_prezentacija_bibliografichnogo_pokazhchika_chernigivski_shljakhi_tarasa/2014-03-06-4892
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.