Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:39:41

Відкрилася виставка “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів”

06.03.2014   07:50Агенцiя

3 березня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів”. Нею розпочався Шевченківський музейний тиждень, приурочений 200-річчю Великого Кобзаря.

Чернігівщині належить визначна роль у житті та творчості Тараса Шевченка. Тут він зустрів вірних та щирих друзів, шанувальників свого багатогранного таланту. Великого Кобзаря гостинно приймали представники ліберального дворянства, які переймались долею митця, суттєво допомагали поетові подолати життєву скруту.

Особливе місце в долі поета займає родина Тарновських, яка започаткувала Шевченкіану – безцінне зібрання реліквій: рукописів, живописних творів, малярського знаряддя, особистих речей. Воно стало складовою частиною колекції, яку Василь Тарновський-молодший подарував чернігівському земству для створення Музею українських старожитностей, відкритого у 1902 році.

З оригінальних експонатів, що залишилися після вилучення Шевченкіани: два автографи поета – на “Кобзареві”; подарованому Григорію Честахівському та в альбомі “Качанівка”, медальйон із зображенням Тараса Григоровича, створений за ескізом В. Тарновського для хреста на могилі поета в Каневі; бронзове погруддя, відлите в Італії. Всі ці реліквії представлені на виставці.

Дружні стосунки склалися у Т. Шевченка з братами Лазаревськими. Вони першими надали допомогу поету на засланні, піклувалися про нього після відбуття солдатчини. Олександр Лазаревський клопотався про перепоховання поета в Україні, супроводжував його в останню путь.
Щирі відносини поет підтримував з подружжям Кулішів. Серед матеріалів архіву Пантелеймона Куліша є документи, які стосуються Т. Шевченка, малюнки, в тому числі портрети Тараса Григоровича, що експонуються. Через все життя проніс любов до Т. Шевченка поет-романтик Віктор Забіла, який захоплювався творчістю свого кумира та був під її впливом.

Великими шанувальниками таланту Кобзаря були представники старовинного козацько-старшинського роду Андрій та Ілля Лизогуби. Вони неодноразово приймали митця у своєму мальовничому маєтку в Седневі, де згодом було встановлено один з перших в Україні пам’ятників Т. Шевченку.

На виставці експонується альбом Надії Жданович, започаткований нею 1844 року під впливом зустрічі з Т. Шевченком в Яготині. Тут залишили автографи Варвара Рєпніна, Віктор Забіла, сестри Олександра та Глафіра Псьол.

Представники чернігівського кола Шевченка цілком відповідають його вислову про друзів, коли “…лучше любить і робить, аніж писать і говорить…”.

Виставка працюватиме до кінця травня.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.