Про деруни... ФОТОрепортаж
Чернігівщина - край картоплярства. І найпопулярнішими із страв залишаються - деруни. Якби їх не називали все одно їх люблять українці.
Управляюча рестораном «Велюров» Лілія Каращук гостинно запросила журналістську братію в обідню пору на справжнісінький парад дерунів, звичайно з дегустацією.
Як то кажуть прямо з жару, тепленькі, пухнасті, ароматні; зі шкварками, грибами, цибулею, сметанкою і звісно з хріновухою. Не довго думаючи специ-журналісти озброївшись ножами та виделками, без лишніх слів почали уплітати свіженькі деруни. Повинен вам повідомити, що рідко хто так гарно припрошує нашого брата, більш за все «ти ж давай, напиши там…» а про хліб насущний забувають. Звісно, а яка там писанина, коли в животі пусто. Але буває і навпаки.
Офіціанти збились з ніг підносячи гарячі деруни з різними приправами то в горщиках, то в полумисках политі сметанкою, приправлені хріном.
Аж 12 різноманітних рецептів смачних дерунів відкуштували та запили узваром журналісти міста. Смачно було та й годі. То ж якщо вас зацікавили апетитні деруни – заходьте до ресторану «ВЕЛЮРОВ» де вас зустріне файна господиня разом зі своїм привітним колективом. Гарного вам відпочинку, друзі. Смачного!
І я там був, деруни з хріновухою куштував та узваром запивав.
З повагою – Віктор Кошмал.
ФОТОрепортаж Віктора Кошмала
А щоб читачам не було надто заздрісно, то нагадаємо рецепт цих самих дерунів.
Рецепт дуже простий.
Деруни картопляні по-українськи називаються ще теруни.
Але, незалежно від назви, рецепт цієї національної страви включає в себе картоплю, цибулю і борошно, і являє собою картопляні оладки.
Щоб приготувати деруни картопляні, вам знадобиться:
500 г картоплі, 2 цибулини, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка олії, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Очищену картоплю натріть на дрібній тертці.
Цибулю також натріть на тертці, але краще дрібно наріжте, щоб деруни не були рідкими, і в них не відчувалася гіркота.
Якщо картопляна маса вийшла занадто рідкою, то зайву рідину потрібно видалити.
Додайте в овочеву масу яйце, борошно, сіль, перець і добре перемішайте.
Столовою ложкою сформуйте невеликі плоскі картопляні деруни і смажте їх, як звичайні оладки.
Розмір дерунів не має бути великим, щоб вони добре просмажувалися всередині і не залишилися сирими.
Коли деруни підрум'яняться з одного боку, переверніть їх на інший.
Подавайте деруни картопляні зі сметаною.
Деруни смачні як гарячими, так і остиглими.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Місцеві бюджети Чернігівщини у січні-листопаді поточного року поповнились на 10 мільярдів гривень податків та зборів 12:37
Головне управління ДПС у Чернігівській області інформує, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-листопад 2025 року надійшло 10 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми до обласного бюджету спрямовано 1,4 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:06
Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 3 особи постраждали.
Виставка картин «Герої серед нас» 10:04
У Чернігівській ОУНБ імені Софії та Олександра Русових експонується виставка картин «Герої серед нас» української мисткині, членкині Національної спілки художників України Тетяни Сосуліної (у дівоцтві – Байда-Усенко).
Дружина ветерана отримала грант від держави та відкрила у Чернігові магазин DUNA 10:01
Відомий український бренд DUNA тепер у Чернігові. Фірмовий магазин цієї торгівельної мережі нещодавно відкрила у самому центрі міста дружина ветерана Юлія Богорад.
На Чернігівщині росіяни вдарили безпілотниками по місту Городня 09:54
Сьогодні вдень російська армія завдала ударів по місту Городня Чернігівського району.















