Про деруни... ФОТОрепортаж
Чернігівщина - край картоплярства. І найпопулярнішими із страв залишаються - деруни. Якби їх не називали все одно їх люблять українці.
Управляюча рестораном «Велюров» Лілія Каращук гостинно запросила журналістську братію в обідню пору на справжнісінький парад дерунів, звичайно з дегустацією.
Як то кажуть прямо з жару, тепленькі, пухнасті, ароматні; зі шкварками, грибами, цибулею, сметанкою і звісно з хріновухою. Не довго думаючи специ-журналісти озброївшись ножами та виделками, без лишніх слів почали уплітати свіженькі деруни. Повинен вам повідомити, що рідко хто так гарно припрошує нашого брата, більш за все «ти ж давай, напиши там…» а про хліб насущний забувають. Звісно, а яка там писанина, коли в животі пусто. Але буває і навпаки.
Офіціанти збились з ніг підносячи гарячі деруни з різними приправами то в горщиках, то в полумисках политі сметанкою, приправлені хріном.
Аж 12 різноманітних рецептів смачних дерунів відкуштували та запили узваром журналісти міста. Смачно було та й годі. То ж якщо вас зацікавили апетитні деруни – заходьте до ресторану «ВЕЛЮРОВ» де вас зустріне файна господиня разом зі своїм привітним колективом. Гарного вам відпочинку, друзі. Смачного!
І я там був, деруни з хріновухою куштував та узваром запивав.
З повагою – Віктор Кошмал.
ФОТОрепортаж Віктора Кошмала
А щоб читачам не було надто заздрісно, то нагадаємо рецепт цих самих дерунів.
Рецепт дуже простий.
Деруни картопляні по-українськи називаються ще теруни.
Але, незалежно від назви, рецепт цієї національної страви включає в себе картоплю, цибулю і борошно, і являє собою картопляні оладки.
Щоб приготувати деруни картопляні, вам знадобиться:
500 г картоплі, 2 цибулини, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка олії, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Очищену картоплю натріть на дрібній тертці.
Цибулю також натріть на тертці, але краще дрібно наріжте, щоб деруни не були рідкими, і в них не відчувалася гіркота.
Якщо картопляна маса вийшла занадто рідкою, то зайву рідину потрібно видалити.
Додайте в овочеву масу яйце, борошно, сіль, перець і добре перемішайте.
Столовою ложкою сформуйте невеликі плоскі картопляні деруни і смажте їх, як звичайні оладки.
Розмір дерунів не має бути великим, щоб вони добре просмажувалися всередині і не залишилися сирими.
Коли деруни підрум'яняться з одного боку, переверніть їх на інший.
Подавайте деруни картопляні зі сметаною.
Деруни смачні як гарячими, так і остиглими.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
24 грудня: цей день в Україні і світі 08:38
День 1400 Російська агресія - Day 1400 Russian aggression
Чернігівські медіа-2025: у пошуках себе та ресурсів 14:00
2025 рік для медіаспільноти Чернігівщини став роком виживання, адаптації та переосмислення ролі медіа в умовах війни, фінансових обмежень і безпекових викликів.
Козелецькі поліцейські відсторонили від керування нетверезого водія, рівень алкоголю в крові якого більше ніж у 13 разів перевищував допустиму межу 10:56
Поліцейські сектору реагування патрульної поліції відділення №1 (с-ще Козелець) Чернігівського райуправління поліції викрили 43-річного водія, який керував транспортом у стані сильного алкогольного сп’яніння. На правопорушника складено адміністративні матеріали.
Укриття за завищеними цінами: на Чернігівщині поліція повідомила про підозру посадовиці у службовій недбалості 10:54
Через неналежне виконання службових обов’язків посадовицею органу місцевого самоврядування під час закупівлі укриттів, бюджету громади у Корюківському районі було завдано понад 700 тисяч гривень збитків. За скоєне фігурантці загрожує до п'яти років позбавлення волі.
В Україні стартувала комунікаційна кампанія «Зміцнені» про безоплатну реабілітацію 10:47
Національна служба здоров’я України в партнерстві з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством у справах ветеранів, за підтримки проєкту Rehab4U запустила інформаційну кампанію «Зміцнені», присвячену безоплатній реабілітації.















