Про деруни... ФОТОрепортаж
Чернігівщина - край картоплярства. І найпопулярнішими із страв залишаються - деруни. Якби їх не називали все одно їх люблять українці.
Управляюча рестораном «Велюров» Лілія Каращук гостинно запросила журналістську братію в обідню пору на справжнісінький парад дерунів, звичайно з дегустацією. 
Як то кажуть прямо з жару, тепленькі, пухнасті, ароматні; зі шкварками, грибами, цибулею, сметанкою і звісно з хріновухою. Не довго думаючи специ-журналісти озброївшись ножами та виделками, без лишніх слів почали уплітати свіженькі деруни. Повинен вам повідомити, що рідко хто так гарно припрошує нашого брата, більш за все «ти ж давай, напиши там…» а про хліб насущний забувають. Звісно, а яка там писанина, коли в животі пусто. Але буває і навпаки. 
Офіціанти збились з ніг підносячи гарячі деруни з різними приправами то в горщиках, то в полумисках политі сметанкою, приправлені хріном.
Аж 12 різноманітних рецептів смачних дерунів відкуштували та запили узваром журналісти міста. Смачно було та й годі. То ж якщо вас зацікавили апетитні деруни – заходьте до ресторану «ВЕЛЮРОВ» де вас зустріне файна господиня разом зі своїм привітним колективом. Гарного вам відпочинку, друзі. Смачного!
І я там був, деруни з хріновухою куштував та узваром запивав. 
З повагою – Віктор Кошмал.
ФОТОрепортаж Віктора Кошмала
А щоб читачам не було надто заздрісно, то нагадаємо рецепт цих самих дерунів.
Рецепт дуже простий. 
Деруни картопляні по-українськи називаються ще теруни.
Але, незалежно від назви, рецепт цієї національної страви включає в себе картоплю, цибулю і борошно, і являє собою картопляні оладки.
Щоб приготувати деруни картопляні, вам знадобиться:
500 г картоплі, 2 цибулини, 1 яйце, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка олії, мелений чорний перець, сіль за смаком.
Очищену картоплю натріть на дрібній тертці.
Цибулю також натріть на тертці, але краще дрібно наріжте, щоб деруни не були рідкими, і в них не відчувалася гіркота.
Якщо картопляна маса вийшла занадто рідкою, то зайву рідину потрібно видалити.
Додайте в овочеву масу яйце, борошно, сіль, перець і добре перемішайте.
Столовою ложкою сформуйте невеликі плоскі картопляні деруни і смажте їх, як звичайні оладки.
Розмір дерунів не має бути великим, щоб вони добре просмажувалися всередині і не залишилися сирими.
Коли деруни підрум'яняться з одного боку, переверніть їх на інший.
Подавайте деруни картопляні зі сметаною.
Деруни смачні як гарячими, так і остиглими.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Чернігівські поліцейські спільно з СБУ перекрили канал незаконного поширення психотропних речовин 14:23
Правоохоронці викрили 36-річного жителя Чернігова, який займався розповсюдженням особливо небезпечних психотропних речовин. Зловмисника затримано, йому загрожує до 12 років позбавлення волі.
На Чернігівщині з робочим візитом – нова представниця УВКБ ООН в Україні Бернадетт Кастель-Голлінгсворт 13:42
Представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Бернадетт Кастель-Голлінгсворт зустрілася з командою Чернігівської ОВА. Насамперед начальник ОВА В’ячеслав Чаус подякував за всю допомогу від організації.
Координаційна нарада керівників правоохоронних органів відбулася в Чернігівській обласній прокуратурі 13:21
Під головуванням керівника Чернігівської обласної прокуратури Сергія Дейнеки відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області щодо ефективної взаємодії у сфері протидії злочинності в умовах триваючої збройної агресії проти України.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на території області за добу 12:33
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду, 2 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.
Понад півтори сотні малюків народилися в жовтні у Чернігові 11:52
У жовтні 2025 року в Комунальному некомерційному підприємстві «Чернігівський пологовий будинок» Чернігівської міської ради з’явилося на світ 156 дітей — 71 дівчинка та 85 хлопчиків.















