Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:52:14

Голова облдержадміністрації зустрівся з діячами культури і мистецтва

18.12.2013   18:32

18 грудня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко зустрівся з діячами культури і мистецтва області. На початку зустрічі очільник області вручив державну відзнаку – Указом Президента України Почесне звання „Заслужений працівник культури України” присвоєно керівнику оркестрової групи, солісту оркестру академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Юрію Слободенюку.

Розпочинаючи зустріч, голова облдержадміністрації повідомив присутнім, що у листопаді цього року відбулась зустріч Президента України Віктора Януковича з діячами культури і мистецтв, під час якої обговорювалися шляхи розвитку гуманітарного простору країни. Видатні українські митці поділилися думками щодо вирішення проблем в українській культурі, подякували Главі держави за підтримку художніх колективів.

«Глава держави наголосив на важливості рішень, які стосуються вдосконалення законодавства про культуру, у тому числі надання державної підтримки закладам культури, розвитку національних творчих спілок, підтримки молодим діячам культури і мистецтва, порядку організації та проведення гастрольних заходів, організації та проведення Всеукраїнського звіту майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва України», - зазначив Володимир Хоменко.

За результатами зустрічі, з метою вирішення актуальних питань розвитку культури і мистецтва в Україні видано відповідне Доручення Президента України, шляхи реалізації якого в нашому регіоні розглядалися на зустрічі.

Проаналізував стан розвитку та окреслив актуальні питання галузі культури директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко. За його словами, в рамках проголошення Президентом України 2013 року Роком дитячої творчості, на виконання нових соціальних ініціатив Глави держави «Діти-майбутнє України» Департаментом культури проведено низку культурно - мистецьких акцій, фестивалів, конкурсів, спрямованих на виявлення та підтримку обдарованих дітей та молоді.

2013 рік був ознаменований відзначенням важливих історичних дат: 95 - річницею подвигу Героїв Крут, 70-роковинами Корюківської трагедії, проведенням Міжнародного молодіжного фестивалю «Дружба-2013», присвяченого 1025- річчю хрещення Київської Русі, 70-річчя звільнення Чернігівської області від фашистських загарбників.

Сьогодні в Чернігівській області працює 776 клубних закладів, зокрема у сільській місцевості – 710.

Інформаційно-бібліотечне обслуговування населення області забезпечують 723 публічні бібліотеки, які віднесені до сфери управління Міністерства культури України, з них на селі – 617.

Чернігівська область входить у п’ятірку лідерів з охоплення населення бібліотечним обслуговуванням.

В регіоні діє 31 музей комунальної форми власності та 4 національні заповідники: «Гетьманська столиця», «Чернігів стародавній», «Качанівка» та «Крути».

Щороку музейні заклади області відвідує близько 1 млн. чоловік (загальна кількість відвідувачів музеїв України становить понад 21 млн. осіб).

Чернігівщина є безумовним лідером музейного будівництва. Протягом останніх років відбудовано Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», створено Меморіальний комплекс «Пам'яті Героїв Крут», музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград», відкрито Музей історії партизанського руху на Чернігівщині 1941 — 1943 років в с. Єліно Щорського району, Музей художника Миколи Ге та Талалаївський краєзнавчий музей.

Започатковано створення районного Музею історії родини Розумовських в с.Лемеші Козелецького району.

Протягом 2013 року театрально-видовищними підприємствами області поставлено 31 нову вистав, підготовано 67 нових концертних програм, відновлено 8 вистав. За підтримки Департаменту культури продовжувалась гастрольна діяльність театральних колективів. Зокрема, театри стали учасниками 12 Міжнародних та Всеукраїнських фестивалів.

За ініціативи обласної державної адміністрації наказом Міністерства культури України від 31.11.2013р. №1083 Ніжинському українському драматичному театру ім. М.М.Коцюбинського присвоєно статус академічного.

Культурно-мистецьку освіту регіону забезпечують 37 шкіл естетичного виховання та 2 вищих навчальних заклади культури – Чернігівське музичне училище ім. Л.Ревуцького та Ніжинське училище культури і мистецтв ім. М.Заньковецької.

Значна увага приділяється збереженню національної культурної спадщини. Свідченням цього є майже 9 тисяч нерухомих пам’яток, що перебувають під охороною держави, з яких 98 увійшли до Державного реєстру національного культурного надбання.

Учасники зустрічі ґрунтовно обговорили актуальні питання розвитку культури і мистецтва на Чернігівщині. Серед розглянутих питань - вдосконалення нормативно-правової бази; забезпечення функціонування закладів культури, зокрема і в сільській місцевості; створення належних умов для розвитку творчості людини; залучення благодійних організацій, меценатів та спонсорів до участі у заходах, спрямованих на розвиток культури і мистецтва.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зауважив, що за останні роки в Україні відбувся значний прорив у вдосконаленні нормативно-правової бази. Українська культура, зважаючи на її високий професійний рівень, вже давно інтегрована в європейський простір. Але потрібно ще докласти чимало зусиль для презентації нашої традиційної національної культури на світовому рівні.

«Враховуючи визначальну роль культури в консолідації українського суспільства, нашими першочерговими завданнями є забезпечення реалізації і захисту прав громадян у сфері культури і мистецтва, створення необхідних умов для розвитку творчості людини», - наголосив очільник області.

Серед першочергових завдань місцевих органів влади, успішна реалізація яких значною мірою залежить від підтримки діячів культури і мистецтв області, голова облдержадміністрації визначив:
• збереження мережі закладів культури;
• підтримки культурно-мистецьких проектів творчої молоді, збереження і розширення мережі шкіл естетичного виховання, особливо в сільській місцевості;
• сприяння діяльності національних творчих спілок та громадських об'єднань у сфері культури в реалізації їх статутних завдань;
• забезпечення модернізації матеріально-технічної бази та доступність послуг закладів культури для різних категорій населення;
• сприяння розвитку національного культурного продукту та сучасного образотворчого мистецтва;
• забезпечення розвитку міжнаціонального діалогу та популяризація української культури і мистецтва за кордоном, активізація євроінтеграційних процесів у культурній сфері;
• активізація діяльності щодо залучення інвестицій у сферу культури.

«Упевнений, що зможемо вирішити завдання, поставлені Президентом України щодо розвитку культурно-мистецької галузі, за умови тісної співпраці органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадських організацій і творчих спілок, ЗМІ та наших видатних діячів культури, що віддають свої сили, талант і творчі здобутки задля розквіту рідного краю», - зауважив Володимир Хоменко.

Висловлені під час зустрічі думки та слушні пропозиції будуть узагальнені та направлені до Міністерства культури з метою внесення до проекту указу Президента України «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури і мистецтва України».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини