Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:32:32

Фестиваль документального кіно про права людини завершив свою роботу на Чернігівщині

11.12.2013   07:40Агенцiя

10 грудня в Чернігівській обласній універсальній бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулося закриття Х Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS.UA на Чернігівщині.

Особливу цінність заходи мали у зв’язку з проведенням Всеукраїнського тижня права, а також з відзначенням 10 грудня проголошення Генеральною асамблеєю ООН Загальної Декларації прав людини в 1948 році.

Протягом фестивалю чернігівці та гості міста мали змогу переглянути фільми-призери Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини, що відбувся в Києві навесні цього року, а також фільми найвідоміших фестивалів документального кіно.

Мета цього фестивалю – сприяти підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини, формуванню в суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності,створенню фундаменту для демократичного майбутнього країни.

Організатори фестивалю підвели підсумки проведення фестивалю в регіоні. Зокрема було зазначено, що незважаючи на складнощі,за період проведення фестивалю до переглядів була залучена найбільша кількість глядачів, аніж за всі попередні роки,а особливо молоді. Загалом фільми про права людини на Чернігівщині переглянуло більше півтори тисячі глядачів.

Перегляди відбувалися в кінотеатрі ім. Щорса, Чернігівській обласній універсальній бібліотеці ім. В.Г.Короленка, Арт-клубі, Боулінг-клубі «Світлофор», у школах та вишах, у пенітенціарних закладах.
Перегляди фільмів супроводжувались обговоренням, дискусіями, громадськими заходами. Зокрема, 9 грудня в Чернігівській обласній універсальній бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся круглий стіл на тему «Розвиток ювенальної юстиції в регіоні» за результатами перегляду фільму «Діти за гратами», що підіймає проблеми прав дітей, що перебувають в конфлікті з законом.

Особливо цікавими були обговорення фільмів в учнівському та студентському середовищі, оскільки саме молодь є найбільш чутливою і вразливою до порушення прав людини та людської гідності.
Під час перегляду фільмів глядачі також мали змогу ознайомитися з мандрівною експозицією про права людини «Кожен має право знати свої права», гідами якої були учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

Фестиваль завершився показом фільму класика литовської документалістики Аудрюса Стоніса «Одна», який мав великий успіх серед молоді міста.

Організатори також повідомили, що ними створено кіно-клуб з прав людини, який працюватиме протягом всього року, на базі якого будуть проводитися просвітницькі заходи з прав людини у поєднанні з переглядами фільмів та відеороликів про права людини, створеними правозахисними громадськими організаціями.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини