Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 11:34:03

57 років тому помер кінорежисер Олександр Довженко

25.11.2013   08:45Агенцiя

Олександр Довженко – культова особистість в світовому кіно. Він народився в невеликому селі Чернігівської губернії 11 вересня 1894. Помер Довженко 25 листопада 1956 року.

Олександр Довженко

Олександр Довженко

Батько Довженка був бідним селянином. Щоб вивчити сина, він продав десятину землі і віддав Олександра в Глухівський учительський інститут. Провчившись там в період з 1911 року по 1914 рік, Олександр Довженко переїхав жити до Києва.

Довженко деякий час працював за фахом, потім був дипломатичним службовцем. Після цього Олександр Довженко вирушив до Німеччини, щоб вчитися там живопису. Повернувшись звідти, він працював карикатуристом у газеті “Вісті ВУЦВК”.

У 1926 році Олександр Довженко сильно захопився кінематографом. Він зняв на Одеській кіностудії картину “Ягідка кохання”, потім “Звенигору”, які зробили його відомим режисером у світі кінематографа.

У 1930 році Олександр Довженко зняв свій найвідоміший фільм “Земля”, визнаний геніальним у багатьох країнах світу.

Довженко знімав різнопланові фільми: як комедії, так і особистісні трагедії. Крім того, він сам займався підготовкою сценаріїв. Чимало з прийомів, які використовував Олександр Довженко у своїй режисерській роботі, змінили кіно.

Помер Довженко 25 листопада 1956 року.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.