Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:05:23

У Чернігові відкрилася виставка робіт Андрія Мордовця. ФОТОрепортаж

23.10.2013   13:11Агенцiя

У виставковій залі національної спілки художників України в Чернігівській області з нагоди 95-ти річчя від дня народження Андрія Мордовця, відкрилась геніальна виставка художніх робіт.

Тут представлені його ранні роботи, які до сих пір автор не виставляв. На картинах зображений Чернігівський край, зачарована Десна, яку автор полюбив до нестями. Тут в основному натурні роботи: Повінь 53 року, 60 року, ранні пейзажі, портрети.

Разом з другом, Олександром Шкурко, вони приїхали до Чернігова і тут залишились на все життя. Разом вони  зробили дуже багато для розвитку художнього мистецтва на Чернігівщині. Згуртували художників, організував студію, створили осередок. Навчали писати етюди, що таке відношення. Сам він писав рівно та красиво.

Це величезна ретроспективна виставка. Не зважаючи на те, що багато часу Андрій Микитович приділяв творчій роботі, багато часу він присвятив і музейній справі. Саме він у далекому 1959 році на сторінках обласної газети «Деснянська правда» вперше звернув увагу на те «що нема в Чернігові ще художнього відділу в музеї чи салону». І саме за його ініціативи в Чернігові при історичному музеї був створений спочатку художній відділ, а трохи пізніше – художній музей і Андрій Микитович був його частим відвідувачем. Завдяки такій творчій позиції у фондах обласного художнього музею є величезна кількість його художніх та графічних творів. Це чудова колекція етюдів 1950-х років. Велика колекція творів із західної України і найбільш цінна величезна добірка фронтових малюнків.

Це чудова виставка творів та уподобань автора не тільки міста, Чернігівщини, а й усієї України.

Пам'ять про художника продовжується у чудових творах. Андрій Мордовець був справжнім патріотом України. На виставці представлені етюди, пейзажі, тобто пленерні роботи. В нього багато різноманітних  картин, портретів, жанрових робіт. Все своє життя він працював на натурі. Їздив  по всім куточкам України, але найбільш за все дуже любив Чернігівщину. Він був гарним педагогом. Донька Тетяна та спілка художників організували виставку для широкого показу чернігівцям та гостям міста. Андрій Мордовець ще був сповнений сил та енергії, але трагічно загинув 13 грудня 2006 року. Його твори зберігаються в Чернігівському художньому, історичному музеях. Художньому музею м.Лебедин Сумської області та приватних художніх галереях.

Фоторепортаж та текст ВІКТОРА  КОШМАЛА.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини