Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:42:24

Юлія Комарицька і фестиваль "Ніч. Вулиця, Ліхтар. Кіно"

12.09.2013   12:17Агенцiя

Коли вам захочеться спокійно відпочити серед білого дня від міської метушні — не сідайте на лаву біля бабусь. Бо швидше за все (бажаєте ви це слухати чи ні) отримаєте купу інформації щодо падіння моралі молодого покоління.

Щось на кшталт: «Пиячать, палять, колються, займаються розпустою, матюкаються й тому подібне». Одне слово, молодь зовсім на така, як була в їхні часи. А набагато гірша. Ясна річ, подібні вислови й думки повторюються вже не одну тисячу років. Майже без текстових змін. Хіба що спостерігається впровадження більш сучасної лексики.

На жаль, подібні думки притаманні не тільки людям доволі похилого віку, а й багатьом молодим чернігівцям, котрі сплять і бачать себе мешканцями інших міст та країн. Чому? Бо вважають свій рідний Чернігів якимось «відстійним» провінційним містом, де нічого цікавого не відбувається. Піти — нікуди, подивитися — нічого, поговорити — ні з ким. І тому подібне. Отож ці люди майже не виходять із дому, сидячи в соціальних мережах.

Як на мене, то в нашому рідному місті практично щодня відбувається купа цікавих заходів. Тільки потрібно набратися сміливості й вийти з дому на вулицю. Згоден: маємо надто багато сміття, поганих доріг та тротуарів, занедбаних пляжів і зон відпочинку, п’яних молодиків із ненормативною лексикою та інших негараздів. Але ж і гарних речей море. Тільки не слід, певно, чекати на приліт чарівника на блакитному гелікоптері, який створить усі умови для комфортного життя та відпочинку. Варто й самим поворушитися для здійснення мрій і бажань. Або, на крайній випадок, сісти відпочити на лавиці недалеко від молодих людей, котрі можуть зарядити вас позитивною енергією й запросити кудись — наприклад, на дуже цікавий захід. Такий, як фестиваль «Ніч, вулиця, ліхтар, кіно».

Рівний рівному світ відкриває

Ви дуже помиляєтеся, якщо й досі вважаєте, що чернігівська молодь, (окрім п’яничок та хуліганів) після дев’ятої вечора нікуди не виходить із дому. Насправді в Чернігові чимало місць, де можна гарно провести дозвілля. Весело та з користю. Яскравим прикладом цього твердження може служити перший у нашому місті фестиваль «Ніч, вулиця, ліхтар, кіно», який відбувся наприкінці травня. Учасниками цього дійства тоді стали більше тисячі жителів та гостей міста. Ініціатори проведення заходу — не дяді й тьоті з владними повноваженнями, а звичайнісінькі студенти з громадської організації «Світанок» та кіноклубу «Рівний рівному світ відкриває». Причому молоді люди організували фестиваль власним коштом і зробили його абсолютно безкоштовним для всіх бажаючих. Тим самим засвідчуючи, що будь-яку небуденну ідею чи бажання можна втілити в життя. Для цього потрібно лише докласти трохи зусиль, знань, свого вільного часу та натхнення — і все вдасться. Головне — хоча би спробувати.

Варто нагадати, що тоді сам фестиваль можна було умовно розділити на дві частини: презентація різноманітних осередків і клубів змістовного дозвілля та перегляд неординарних кінофільмів до світанку. Подивитися першу стрічку ризикнули близько шести сотень глядачів, які зі своїми ковдрами та стільцями просто захопили алею біля Катерининської церкви. Все було так, як обіцяли організатори: гарне кіно, зорі, ліхтарі, цікаві співрозмовники в перервах між переглядом фільмів, кава. Та ще й «нуль» пива та іншого алкоголю, нецензурщини, бійок.

Скажу чесно: подібні перегляди кінофільмів (з обговореннями та дискусіями) практикуються в багатьох містах нашої країни вже не перший рік. Що ж, тепер і ми спробували зробити подібне, й перший млинець не став глевким. Публіка сприйняла перегляд кінострічок та організацію фестивалю «на ура». Так само, як і волонтерську допомогу інших громадських організацій та клубів цікавого дозвілля. До речі, найстійкіші глядачі, котрих було близько сотні, прибрали після себе Алею Героїв. І на ранок жодних залишків проведення будь-якого заходу у вигляді якогось сміття не спостерігалося.

Волієте — йміть віру, не бажаєте — не вірте, але більшість присутніх на фестивалі отримали багато вражень, повчилися досвіду живого спілкування, познайомилися з цікавими особистостями, а в головах учасників дійства почали роїтися цікаві ідеї та думки. Котрими, до речі, молоді люди почали ділитися в соціальних мережах. Як і позитивними відгуками щодо проведеного заходу. А також запитанням: коли буде наступний фестиваль?

Аби дізнатися відповідь на це запитання, поспілкувався з керівником кіноклубу та одним із організаторів фестивалю Юлією Комарицькою. Ось що вона розповіла мені про новий фестиваль, сам кіноклуб, плани та мрії. І не тільки.

Відпочиваючи — розвивайся

Книги, театр, кіно й інші різновиди мистецтва, самі знаєте — різноманітні. Одні — для розваги й відпочинку. Інші — для роздумів та пізнання. І якщо розважальні штучки майже не потребують обговорення (бо, власне, сперечатися особливо нема про що), то будь-яке інтелектуальне мистецтво навіть вимагає різних думок, суперечок, роздумів та спілкування з приводу. Причому — чесного й відкритого. Для цього, швидше за все, й було засновано кіноклуб «Рівний рівному». Й туди поступово підтягуються непересічні особистості. Зрозуміло, що найактивнішими були, є й будуть студенти.

Як потрапляють до кіноклубу? За ланцюжком. Хтось із завсідників клубу запрошує подругу чи друга. Якщо тим подобається й вони стають постійними учасниками переглядів та дискусій — кличуть інших своїх товаришів.
Так трапилось і з Юлією Комарицькою, яку на перегляд американської документальної стрічки «Вбивчий м’яч» запросила подруга. Про цей кінофільм можна говорити дуже багато, але краще хоча б раз його побачити. Скажу одразу: це кіно не для слабкодухих і може зруйнувати майже всі ваші стереотипи щодо спортсменів-інвалідів. До речі, тоді учасники клубу переглядали цей фільм мовою оригіналу (російський чи український переклад, на жаль, відсутні), а тлумачем була засновник клубу Анна Палькова. Перегляд кінострічки й дискусія так «зачепили» студентку технологічного університету Юлю Комарицьку, що вона стала не тільки постійним та активним учасником клубу, а й одним із організаторів фестивалю «Ніч, вулиця, ліхтар, кіно». І керівником кіноклубу.

Зазначу: організатором будь-якого дійства (вибір кінофільму, перегляд, обговорення тощо) можна тільки на добровільній основі. Головне — час та бажання. Але кожен член клубу готовий підставити своє плече й допомогти. Тим більше, що серед постійних учасників клубу хлопців більше, ніж дівчат. А якщо сам утілив задумку в життя, — це ж не тільки задоволення та позитивні емоції, а й безцінний досвід.

До речі, другий фестиваль відбудеться вихідними біля Літнього театру, незважаючи на погодні умови. Знову ж — цікавий вибір кінофільмів для перегляду та презентації клубів за інтересами, інтелектуальний турнір «Що? Де? Коли?», авторський квест, науковий пікнік, барди, фокусники, сальса, поети, музиканти, художники, різноманітні настільні ігри й багато іншого. Цього разу висловили бажання стати організаторами ще масштабнішого фестивалю десятеро добровольців, котрі заручилися підтримкою як міської влади, так і деяких спонсорів. Хоча в основному всі витрати беруть на себе якраз організатори. Навіть гарячу каву пропонують безкоштовно, хоча від добровільних внесків не відмовляються. А також — від будь-якої допомоги інших громадських організацій: охорони, музичної апаратури, організаційних моментів та досвіду й тому подібне. Ніхто ж не проти, аби чернігівська молодь дізналася більше щодо проведення з користю дозвілля в різноманітних клубах чи неформальних об’єднаннях. Тільки б ви мали від цього якийсь позитив.

Адже в житті можна зробити так багато цікавого й корисного, якщо підійти до цього оригінально, креативно. Наприклад, організувати перегляд кінофільму на даху будинку. Ясна річ, для цього потрібно здійснити купу роботи: і провести перемовини з сусідами, й пофарбувати стіну під екран, і приготувати й подати гарячий чай (каву, какао) з печивом — стимул для гарного обговорення.

Можна поділитися своїми враженнями від прочитаної книжки не тільки у трохи затісному приміщенні клубу, а й де-небудь на лоні природі. Можливо, вдень. Можливо, вночі. Під зоряним небом та при місячному світлі. Прочитати вибрані місця з улюбленого твору або вірші.

До речі, додам трохи більше інформації про мою героїню, аби ви часом не подумали, що це — десь спеціально вирощена, вихована та мудро «заслана» в лави чернігівської молоді особистість. Юлія Комарицька — зі звичайної чернігівської родини. Батько — військовий пенсіонер, мама — інженер-зв’язківець. Старша сестра живе у столиці. Завдячуючи їй Юля має трьох племінників, молодший із яких — її хрещеник.

Навчається Юля в технологічному університеті на магістра, спеціальність «фінанси та кредит». У дівчини є бажання мати другу вищу освіту. Тільки ніяк не обере — яку. Розривається між бажанням отримати або психологічну, або юридичну. Закінчила музичну школу (вокально-хорове відділення, інструмент — фортепіано).

Юля любить читати книжки, при цьому — в паперовому варіанті. Як не дивно, але більше за все дівчині подобаються оповідання про Шерлока Холмса. Юлі до душі поезія, дівчина й сама іноді пише вірші. А ще вона гарно грає в шахи та знає кілька серйозних прийомів самозахисту. Хоча більше полюбляє ігри на свіжому повітрі й вилазки на лоно природи. Ще студентці подобається займатися науковими дослідженнями й малювати.
Що цікаво — Юля любить і вміє готувати. Це заспокоює дівчину та приносить їй задоволення. Більше за все Юлі подобається фантазувати над другими стравами, закусками та салатами, а ще — над різноманітними солодощами. До душі студентці й подорожі. Юлина мрія — майнути «дикуном» до Криму. При цьому дівчина постійно допомагає батькам на дачі.
Певно, досить. А то ще подумаєте щось не те. На кшталт «із таким щастям — і на свободі». Хіба ще одна дрібничка: руку й серце Юлі ще жоден із молодих людей не пропонував.
Отакі чудові дівчата спокійно мешкають у нашому місті. Просто у нас під носом…

Як на мене, розфарбувати своє буденне життя, незалежно від настрою та погоди, повинен кожен. У Чернігові немало цікавих особистостей та різноманітних клубів. І знайти їх абсолютно неважко. Головне — зробити перший крок. Тим більше, що це далеко не юні «підпільники».

Ясна річ, у місті поки ще немає якогось хмарочоса з назвою «Будинок молоді», де можна було би займатися всім, чого душа бажає: мистецтвом, спортом, музикою, іграми, танцями тощо. Аби не заважати своєю діяльністю нікому з тих, котрі лягають спати вже о дев’ятій вечора.

Знайте одне: як би ви не критикували своє рідне місто — у нас доволі багато гарних людей. Котрі добровільно прийдуть на допомогу. Якщо буде в тому потреба.

Олександр Шило

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини