Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:28:17

Чернігівський кобзар-лірник Василь Нечепа був “шебутним” учнем і бився за дівчат

01.09.2013   11:14

Лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, народний артист України, кобзар-лірник із Чернігова Василь Нечепа народився 1 вересня. У шкільні роки цей факт його навіть трохи засмучував: адже в перший день нового навчального року вчителям і однокласникам було не до іменинника. Тож вітання він отримував тільки від рідні. Спогадами про школу напередодні Дня знань співак поділився з кореспондентом Укрінформу.

Василь Нечепа

Василь Нечепа

– Василю Григоровичу, чи можете коротко охарактеризувати, яким учнем Ви були?

– Я був учнем, який запам’ятався: з п’яти років у школі співав, весь період навчання вчився грати на скрипці. Займався спортом і бив шкільні рекорди з легкої атлетики: і на 10 км бігав, і здавав на перший розряд. У десятому класі мене виключали зі школи, і три тижні, доки не відновили, я не вчився. Я був трохи складнуватий, “шебутний”.

– Чи отримували Ви двійки в школі?

– Отримував. Із тих предметів, які ігнорував – фізики, хімії. У мене з них були такі оцінки: “два”, потім – “п’ять” і за чверть – трійка. Я міг не вчити нічого, а потім вивчити і здати. Мене було складно вчити, тому що я мав перед собою зовсім іншу задачу: з дитинства бачив себе у майбутньому лише скрипалем чи співаком. Хоча загалом у школі я вчився не так уже й погано. В десятому класі підручники взагалі додому не носив – вони у мене під партою “жили”. І домашні завдання робив швиденько на перервах. Вдома міг тільки почитати історію, літературу.

– Чи прогулювали уроки?

– Ні, не прогулював, але часом зривав їх: вставав, а за мною виходив увесь клас. Була у нас така вчителька, яка, коли клас шумів, просто мовчки півгодини сиділа. Раз сиділа, другий, а на третій я однокласникам сказав: “Раз нема уроку – пішли!”. Після того мене, звісно, до директора викликали.

– Списувати доводилось?

– Ні, навпаки. Якщо я на контрольній робив помилку, то ця помилка була майже в усього класу.

– Чи билися Ви в школі?

– Ой, билися ми! Тільки не в школі, а вечорами – за дівчат. Я, правда, на танці ходив із топірцем за пазухою, і мене хлопці не чіпали – знали, що я “озброєний”.

– Чи закохувались у шкільні роки?

– Звичайно, і не раз. Старшокласником я вже мав зріст 175 см і вагу 75 кг, був видним парубком і дівчатам подобався. І мені багато дівчат подобалось, бо кращих, ніж у нашій Носівці, я доти ніде не бачив.

– Яка вчителька запам’яталася найбільше і чому?

– Вчителька географії Прищепа Катерина Олександрівна. Вона мене якось по-материнському любила і зараз цілує, коли зустріне. “Васю, дитя моє!” – каже. Уроки вона вела дуже гарно, і з географії у мене було завжди “п’ять”. Зараз їй за вісімдесят, але вона не старіє.

– Чи підтримуєте стосунки з шкільними друзями, чи ходите на зустрічі однокласників?

– Так, звичайно, однокласники – це велика рідня. З тими, хто живе в Носівці, бачуся, коли приїжджаю у місто. А з рештою стараємося зустрічатися кожні п’ять років. Іноді сам ініціюю ці зустрічі і активно долучаюсь до їх організації. У дворі своєї школи я посадив дендропарк – понад 50 видів дерев і кущів. Хотів ще великий садок посадити, але шкільну землю вже зайняли.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/chernigivskiy_kobzar_lirnik_vasil_nechepa_buv_shebutnim_uchnem_i_bivsya_za_divchat_1859185
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.