Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:27:07

Виставкова серія живописних робіт Тетяни Нікітіної-Домбровської “За все завдячую тобі”

17.08.2013   09:03Агенцiя

Слова щирої вдячності російської художниці та педагога, члена Міжнародного художнього фонду Московського об’єднання художників (з 2008 р.) Тетяни Нікітіної-Домбровської звернені до її батьків, вчителів, меценатів, всім тих, хто сприяв її постійному розвитку та творчому становленню.

“За все завдячую тобі” – це виставкова серія живописних робіт, кожного разу відмінних від попередніх як за образною змістовністю, так і технічним виконанням, що демонструє широкому загалу досягнення художниці на певному етапі.

Виставка у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана, організована спільно з Національним архітектурно-історичним заповідником “Чернігів стародавній”, є завершальною в цій серії. Вона презентує п’ятнадцять останніх у часі живописних робіт Тетяни Анатоліївни та присвячена 25-річчю творчої діяльності художниці.

Уродженка м. Первомайськ, Тетяна Нікітіна-Домбровська навчалась у Миколаївському та Брянському художніх училищах, а 2008 року закінчила Московський державний університет культури і мистецтв за спеціальністю “керівник образотворчих колективів”. Реалізація педагогічних навичок для Тетяни Анатоліївни почалася з рідного Первомайська, де вона працювала керівником образотворчої студії і продовжилась у статусі викладача курсу “образотворчого мистецтва” при Центрі освіти м. Себеж. З цим містом Псковської області пов’язаний досвід роботи Тетяни Нікітіної-Домбровської на посаді директора місцевого краєзнавчого музею. З її ініціативи при музеї було організовано клуб “Фенікс”, який об’єднав місцевих художників, майстрів, поетів, музикантів.

Невпинний потяг до самовдосконалення привів художницю до стін Таганрозького технологічного інституту. Отримана тут освіта психолога дозволила їй розширити горизонти своєї діяльності і зайнятися арт-терапією. Будучи керівником образотворчої студії у Таганрозі, Тетяна Нікітіна-Домбровська розробляє нові підходи педагогічної практики і узагальнює їх поняттям “інтуїтивний живопис”.

Найбільше у творчому доробку художниці представлений жанр пейзажу. Тетяна Нікітіна-Домбровська створює елегійні, фрагментально-узагальнені образи природи, що не мають прив’язки до конкретної місцевості, а є вираженням світовідчуття мисткині: “Природу я слышу, вижу, я восстанавливаюсь и живу в ней”.
Найдорожчим для самої художниці є полотно “Осінь” (2013 р.), написане у співавторстві з мамою Тамарою Нікітіною, для якої картина стала творчим дебютом.

Живописні твори, представлені на виставці, носять дуалістичний характер: балансують на межі інтуїтивного і раціонального, очевидно-реального і завуальовано-містичного, фактурного та класичного “гладкого” живопису, холодної і теплої кольорової гамми. Балансування є певним етапом на шляху до гармонізації форми і кольору окремо взятого твору. Тому невипадковими можна назвати контрастні спалахи теплих кольорових плям у загальному контексті творів “Ніч”, “Хвиля”, ( 2013 р.).

Та й загальне розташування творів у експозиції відповідає концептуальному задуму мисткині: праворуч – інтуїтивне, жіноче, виражене через домінанту холодних кольорів; ліворуч – раціональне, чоловіче, з переважанням теплого кольору.

Дуалістичне сприйняття якнайкраще унаочнює полотно “Ранок”, (2013 р.). Композиція твору тримається на символічно протиставлених образах білого та чорного коня, яскравого розмаїття кольору першого та кольорової стриманості другого плану.

З полотен Тетяни Нікітіної-Домбровської ніби виринають образи-спогади, пов’язані з дитинством, які сприймаються композиційним доповненням зображення розкішних квітів (“Моя квіточка”, “Дарую сонцю”, “Волошки”, 2013 р.).

Потенціал асоціативної образотворчості художниці розкривають твори “Славка славний”, “Бузок” “Пам’ять поколінь” ( 2013).

Творчості Тетяни Нікітіної-Домбровської притаманний постійний творчий пошук від інтуїтивного до реального, який виявляє індивідуальність мисткині, втілену в її полотнах.


http://www.cult.gov.ua/news/vistavkova_serija_zhivopisnikh_robit_tetjani_nikitinoji_dombrovskoji_za_vse_zavdjachuju_tobi/2013-08-16-4524
 

Останні новини Чернігівщини

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.