Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:58:04

Ярослав Бих - лауреат міжнародного конкурсу піаністів у Франкфурті-на-Майні

25.07.2013   10:24Агенцiя

17-річний Ярослав Бих з Чернігова став лауреатом міжнародного конкурсу піаністів у Франкфурті-на-Майні. Навіть для звичайного музиканта це вагоме досягнення - а у Ярослава від народження паралізована права рука.

- Я була щаслива, що Ярослав вижив, - каже його мати, Оксана Бих. - Адже він народився 7-місячним, лікарі не давали жодних гарантій. Ручки бовталися вздовж тіла, він не міг нічого ними робити.

Коли хлопчик пішов у дитячий садочок, почав проявлятися його музичний талант. Він тарабанив пальцями по столу, зображуючи гру на піаніно. При цьому праву руку клав поруч і водив нею по столу.

- У нього було таке сильне бажання грати, що ми подарували йому маленький синтезатор, і Ярослав підбирав мелодії на слух. Одного разу зіграв мелодію з фільму «Бандитський Петербург». Дуже просив записати його до музичної школи. Вчителі під час прослуховування говорили, що у нього ідеальний слух, але дивилися на руку, і відмовлялися прийняти.

Ярослав з нетерпінням чекав, коли піде до школи. Сподівався, що на уроках музики його навчать нотній грамоті. Але після першого ж уроку розчарувався. Прийшов додому і заявив, що в школу більше не піде, тому що ноти там не вчать.

- Ноти я потім сам вивчив, - каже Ярослав. - Брав у мами старенький телефон, а там гра була, де по нотах можна було мелодію підібрати. Так і навчився.

Викладач Наталя Савельєва не побоялася взятися за навчання хлопчика. Всі канікули він проводив за інструментом по кілька годин на день. Мама помітила, що коли син грає, його пальці ворушаться.

- Йому дуже важко дається музика, - каже Оксана, - тому що правою рукою він майже не може натискати на клавіші, і йому доводиться натискати всім тілом. Дуже важко, але він старається.

Коли Ярославу було 9 років, він відправився на обласний конкурс піаністів і посів перше місце. У цьому році він вступає до Київської консерваторії. З 600 можливих балів він набрав 596.

- Для мене залишається загадкою, звідки у сина цей дар, - каже Оксана. - Адже ніхто в нашому роду не захоплювався музикою. Я рада, що він буде навчатися в консерваторії, але це й тривожить мене. У нього велике навантаження на руку, тому регулярно потрібна терапія: масаж, плавання. А в Києві все це коштує дорого.

Робити операцію, як радять лікарі, Ярослав не хоче. Нейропластіку, яка могла б відновити функції руки, роблять не пізніше, ніж через півтора року після травми. А інший вид операції - ротація кісток або м'язів, поверне руці рухливість, але може пошкодити розробленим пальцях піаніста.

ВЗГЛЯД

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини