Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 23:58:31

Ярослав Бих - лауреат міжнародного конкурсу піаністів у Франкфурті-на-Майні

25.07.2013   10:24Агенцiя

17-річний Ярослав Бих з Чернігова став лауреатом міжнародного конкурсу піаністів у Франкфурті-на-Майні. Навіть для звичайного музиканта це вагоме досягнення - а у Ярослава від народження паралізована права рука.

- Я була щаслива, що Ярослав вижив, - каже його мати, Оксана Бих. - Адже він народився 7-місячним, лікарі не давали жодних гарантій. Ручки бовталися вздовж тіла, він не міг нічого ними робити.

Коли хлопчик пішов у дитячий садочок, почав проявлятися його музичний талант. Він тарабанив пальцями по столу, зображуючи гру на піаніно. При цьому праву руку клав поруч і водив нею по столу.

- У нього було таке сильне бажання грати, що ми подарували йому маленький синтезатор, і Ярослав підбирав мелодії на слух. Одного разу зіграв мелодію з фільму «Бандитський Петербург». Дуже просив записати його до музичної школи. Вчителі під час прослуховування говорили, що у нього ідеальний слух, але дивилися на руку, і відмовлялися прийняти.

Ярослав з нетерпінням чекав, коли піде до школи. Сподівався, що на уроках музики його навчать нотній грамоті. Але після першого ж уроку розчарувався. Прийшов додому і заявив, що в школу більше не піде, тому що ноти там не вчать.

- Ноти я потім сам вивчив, - каже Ярослав. - Брав у мами старенький телефон, а там гра була, де по нотах можна було мелодію підібрати. Так і навчився.

Викладач Наталя Савельєва не побоялася взятися за навчання хлопчика. Всі канікули він проводив за інструментом по кілька годин на день. Мама помітила, що коли син грає, його пальці ворушаться.

- Йому дуже важко дається музика, - каже Оксана, - тому що правою рукою він майже не може натискати на клавіші, і йому доводиться натискати всім тілом. Дуже важко, але він старається.

Коли Ярославу було 9 років, він відправився на обласний конкурс піаністів і посів перше місце. У цьому році він вступає до Київської консерваторії. З 600 можливих балів він набрав 596.

- Для мене залишається загадкою, звідки у сина цей дар, - каже Оксана. - Адже ніхто в нашому роду не захоплювався музикою. Я рада, що він буде навчатися в консерваторії, але це й тривожить мене. У нього велике навантаження на руку, тому регулярно потрібна терапія: масаж, плавання. А в Києві все це коштує дорого.

Робити операцію, як радять лікарі, Ярослав не хоче. Нейропластіку, яка могла б відновити функції руки, роблять не пізніше, ніж через півтора року після травми. А інший вид операції - ротація кісток або м'язів, поверне руці рухливість, але може пошкодити розробленим пальцях піаніста.

ВЗГЛЯД

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.