Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:02:08

Від поліцейського управління – до прокуратури

24.07.2013   15:56Агенцiя

Солідна мурована двоповерхова будівля на вулиці Шевченка, 2 гармонійно вписується у тутешній ансамбль старовинних будівель. З одного боку – будинок колишнього губернського земства (нині Чернігівська облдержадміністрація), з іншого – міська дума (нинішня будівля Нацбанку).

Нині у будинку на Шевченка, 2 розташувалася міська прокуратура, а от у другій половині XIXст. споруду займало Чернігівське поліцейське управляння. Сам же будинок спорудили у 1860 році. Розташовувався він навпроти Театрального скверу (сучасний сквер ім. Попудренка). Це була одна з двох поліцейських частин, які на той час існували у губернському Чернігові. Тут же розміщувалося управління поліцмейстера. Будинок іншої поліцейської частини, який знаходився в районі сучасної вулиці Пушкіна до нашого часу не зберігся.

25 грудня 1862 року в імперії розпочалася поліційна реформа. Були затверджені “Временные правила об устройстве полиции в городе и уездах губерний”. Пізніше цей документ поступово доповнювався новими нормами і фактично регулював діяльність поліції аж до 1917 року. Згідно “Правил”, у всіх губернських містах створювалися міські поліцейські управління. Таким чином, створювалася міська поліція, окрема і незалежна від повітової. Поліцмейстер та його помічник призначалися на посади губернатором. Місто ділилося на окремі відділки, які очолювали поліцейські пристави. Пристав мав у своєму розпорядженні помічника та двох-трьох розсильних. Також йому підпорядковувалися околоточні наглядачі та городові.

Що стосується контингенту чернігівської поліції, то як пише чернігівський краєзнавець Володимир Руденок, на початку ХХ ст. поліцейський гарнізон складався з поліцмейстера, його помічника, двох приставів, чотирьох їхніх помічників та 45-ти городових. Всі ці люди і мали підтримувати порядок у губернському центрі (населення на той час близько 32 тисяч жителів).

Обов’язки поліції на той час були досить широкими. Тодішні правоохоронці мали стежити за громадською безпекою та підтримувати в місті порядок, наглядали за режимом роботи “питейных заведений”, стежили за дотриманням містянами санітарних норм і благоустрою, співпрацювали з пожежною охороною, ну і, звичайно, займалися розслідуванням кримінальних злочинів.

У 1906 році кількість городових у Чернігові зросла до 67 осіб, а за два роки у місті створили розшукове відділення. Цікаво, що того ж року в місті створили навіть поліцейський оркестр.


Олена Терещенко, Громадська ініціатива “Збережи старий Чернігів”

http://saveoldchernihiv.org.ua/публікації/статті/31-від-поліцейського-управління-–-до-прокуратури.html

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини