Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:20:58

Катерина вишиває долю вже 80 літ. Відкриття виставки

20.07.2013   10:01Агенцiя

"Вишивала долю" - так називається виставка робіт прилучанки Катерини Каращук. Представлено на ній близько сорока вишивок, що рясніють усього лишень трьома кольорами: червоним, чорним і "білим по білому", тобто "мережка" та "вирізування".

На відкритті виставки 10 липня було сказано багато теплих слів, адресованих Катерині Семенівні. Адже захоплюються її роботами і художники, і чиновники, і, звісно, працівники Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова, котрі й ініціювали проведення персональної виставки майстрині.

У виставковій залі музею в день відкриття зібралося немало шанувальників мистецтва. Ті, кому не вистачило місця в залі, стояли в передпокої. На стінах аж попід стелю висіли вишиті й замережані рушники, панно, серветки, а в кутку на столі, на скатертині, обрамленій червоним і чорним, лежали акуратно складені чоловічі та жіночі сорочки з рослинними орнаментами.
Гарні слова лилися з вуст ведучої дійства Олени Кузьмішиної, на величезному екрані з'являлися і зникали світлини, що розповідали про життя майстрині, про її родичів, батьків, студентство, трудовий колектив, гурток школяриків, котрі зайшли у гості провідати Катерину Семенівну...

Деякі художники говорили багато, деякі - мало, зокрема скульптор Семен Кантур прийшов у мережаній сорочці авторства Катерини Каращук, і вже цим було все сказано. Адже ту сорочку майстриня виконала технікою "вирізування", яка властива саме прилуцькому регіону і майже жодному іншому. І не кожні руки візьмуться за кропітку роботу, коли на домотканому полотні треба вирізати симетрично дрібненькі квадратики "дві на дві ниточки" і обшити кожну таку дірочку, аби не поторочилася. Катерина Семенівна береться досі, хоч уже відсвяткувала 80-річчя. "Роботящі руки, помножені на патріотизм", - так назвав явище Катерини Каращук Семен Тихонович.

Погодився з цим і заступник міського голови Прилук Григорій Мисан, котрий теж виступив з вітаннями. Від імені міської влади він побажав Катерині Семенівні усього найкращого. Зазначив, що вона ділилася своєю майстерністю з бажаючими, що в неї є наступники і її справа - велика, невмируща, а на її рушниках, крім квітів та ягідок, зображене саме життя - від поета Тараса Шевченка до старої хати із садочком та пастуха з баранцями... Григорій Володимирович повідомив, що з нагоди ювілею і за особистий внесок у розвиток культури Катерина Каращук удостоїлася Почесної грамоти виконавчого комітету Прилуцької міської ради.

На завершення дійства працівник музею Алла Коваленко прочитала вірші про роботу вишивальниці та про народний узор, присутні поділилися своїми емоціями щодо прекрасних узорів "Матір-Берегиня", "Дерево роду", технік "мережка" і "вирізування", які майстриня відновила, віднайшла в небутті й відобразила на полотні для того, аби ця з прадавніх часів творчість жінок прилуцького регіону жила і радувала око, збагачувала наш край.

По закінченні церемонії делегація з квітами і Почесною грамотою пішла привітати Катерину Семенівну вдома. А вишивані узори великої майстрині Каращук чекають на відвідувачів у виставковій залі краєзнавчого музею ще до 10 вересня цього року.

Оринка Григоренко, газета "Відомості Чернігівщини"
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.