Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 13:32:38

У «Гетьманській столиці» відбулося обласне козацьке свято

10.06.2013   13:04Агенцiя

9 червня у славнозвісній гетьманській столиці - Батурині відбулось традиційне козацьке свято.

У заходах взяли участь в.о. заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юрій Музика, керівництво місцевої влади, козаки Батуринського, Ніжинського, Прилуцького, Чернігівського полків, громадських організацій і національно-патріотичних політичних партій та всі небайдужі свідомі українці.

Урочистості розпочалися на Цитаделі Батуринської фортеці в церкві Воскресіння Господнього, де Митрофорний Протоієрей отець Роман відправив поминальну літію.

Після закінчення літії офіційна делегація поклала квіти до Хреста Героям Оборони Батурина. Урочистості продовжились ходою під звуки "Козацького маршу" у виконанні духового оркестру Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних сил України та покладанням квітів біля скульптурної групи «Гетьманська слава», Кургану слави, каплички «Остання Тарасова дорога» та пам’ятника «Скорботна мати – України». Згодом на Співочому полі відбувся святковий концерт, який розпочався дивовижним дефіле музикантів Військово-музичного центру.

Відкриваючи обласне козацьке свято в Батурині, в.о заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юрій Музика зазначив: «Сьогодні ми зібралися, щоб продовжити велику місію і відродити старовинні козацькі звичаї, згадати доблесні часи, наших геть-манів, козаків і довести, що ми пам'ятаємо їхні подвиги. Переконаний, що для усіх нас важливо реалізувати націотворчий потенціал козацької ідеї. Відродження лицарства є святою справою сьогодення. Кожен громадянин, який творить нову історію, повинен розуміти, що він є основою нації, яку і породило козацтво».

Цього святкового дня на сцені виступили найкращі творчі колективи та виконавці з обласного центру: духовий оркестр, академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди», народний аматорський вокальний ансамбль Славутицької міської ради «Пой душа», гості свята та аматорські колективи Бахмацького району.

Всі присутні на козацькому святі в Батурині мали нагоду оглянути виставку майстрів народної творчості та декоративно ужиткового мистецтва, організовану Чернігівським навчально-методичного центру культури і мистецтв. Завершилося святкування естрадною молодіжною розважальною програмою.

Воробей Валентин
Департамент культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.