Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:35:28

“Спортивний” будинок на древньому Валу

08.06.2013   11:19Агенцiя

Гуляючи алеями древнього Валу, у першу чергу звертаєш увагу на величні собори та старовинні споруди, сховані у затінку розлогих дерев. І далеко не всі помічають, що непоказний двоповерховий будинок поруч із тенісним кортом, де нині розміщується спортивна школа товариства “Спартак”, теж має старовинну архітектуру. Більше того, його доля та історія досить цікава.

Вже у ХІХ столітті цей будинок був позначений на плані Чернігова, як споруда кін. ХVІІІ – поч. ХІХ сторіччя – розповідає відомий чернігівський краєзнавець Людмила Студьонова. У 50-х роках позаминулого століття споруду використовували як приміщення парафіяльної школи, що відкрилася у Чернігові для дівчаток із збіднілих дворянських сімей. Наприкінці сімдесятих років ХІХ століття у будинку розташовувалася міська громадська бібліотека. Місце обрали не випадково, адже поряд розміщувався ще один культурно-освітній заклад – Музей Чернігівської архівної комісії.

На поч. ХХ століття призначення старовинного будинку радикально змінилося. Тут розмістився спортивний зал чоловічої гімназії, яка знаходилася неподалік, у приміщенні нинішнього історичного музею. Інших спеціально обладнаних спортивних залів у Чернігові не було – зазначають краєзнавці. У той же час на початку минулого сторіччя захоплення фізичною культурою було просто повальною модою. Тож гімназичний спортзал цілком могли використовувати і представники чернігівських спортивних об’єднань, зокрема товариства “Спорт”, заснованого в 1910 році.

Будинку на Валу довелося стати і учасником революційних подій. У квітні 1919-го тут відбувся 1-й губернський з’їзд рад. У президії його, до речі, був син відомого українського класика Юрій Коцюбинський. Про з’їзд і досі нагадує меморіальна дошка, встановлена на фасаді будинку в сімдесятих роках. Щоправда, імена більшості делегатів цього з’їзду, якщо і відомі вузькому колу фахівців, вже давно нікому нічого не говорять.

Під час таких буремних поворотів своєї долі будинок зазнав значних перебудов. Спочатку він був прямокутним і одноповерховим, згодом з’явився другий поверх та інші прибудови. І все ж таки, якщо придивитися уважно, старовинна архітектура помітна і так хочеться дізнатися більше про події та людей, долі яких пов’язані з цим будинком.


Олена Терещенко, Громадська ініціатива “Збережи старий Чернігів”

http://saveoldchernihiv.org.ua/публікації/статті/27-«спортивний»-будинок-на-древньому-валу.html

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини