Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 01:52:36

У Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка “Чернігівська ікона”

21.05.2013   08:06Агенцiя

У рамках Фестивалю українських заповідників “Спадщина”, що відбувся у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкрилася виставка “Чернігівська ікона” з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”.

Виставку урочисто відкрили Генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина та заступник генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” Алла Доценко.

Виставка організована Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником та Національним архітектурно-історичним заповідником “Чернігів стародавній”, за сприяння Синодального відділу Української Православної Церкви “Церква і культура”.

Основна мета виставки – показати самобутні традиції ікономалярства Чернігівщини в їх розвитку впродовж XVIII – початку ХХ ст.
На виставці представлено 63 ікони з фондів Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. Тут можна побачити чисельні образи Богородиці – найпоширеніші та найулюбленіші в Україні, серед них чудотворні ікони Чернігівщини: Троїцько-Іллінська, Домницька, Ладинська, а також ікони, які розповідають про життя Богоматері: це і “Різдво Богородиці”, “Благовіщення”, “Введення до храму”, “Свята Родина”, “Зішестя Св. Духа”. Також на виставці експонуються популярні в регіоні образи Спасителя: це “Христос Вседержитель”, “Спас Нерукотворний”, “Цар Слави”, образи св. Миколая, а також ікони “Св. Феодосій Углицький” з образом чернігівського архієпископа XVII ст., канонізованого 1896 року після засвідчення нетлінності його мощей та численних зцілень і чудотворінь небесного покровителя і заступника стародавнього Чернігова.

Ікони, які експонуються на виставці, різноманітні як за стилем та манерою виконання, так і за рівнем професійної майстерності. Вони репрезентують різні епохи і стилі: передусім привертають увагу барокові, величні образи Богородиці XVIII ст., з реалістичними, українізованими рисами, в пишних мафоріях на тлі тисненого орнаменту. Ікони ХІХ ст. більш стримані та засвідчують вплив домінуючих на той час стилів класицизму та романтизму.

Виставка експонуватиметься до 9 червня 2013 року в келіях соборних старців (корпус № 4) Національного Києво-Печерського заповідника.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.