Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:39:13

До дня народження Юрія Лисянського

17.04.2013   08:07Агенцiя

1 квітня (за старим стилем) минуло 240 років від дня народження Юрія Лисянського (1773-1837) — видатного мореплавця, географа, одного із засновників російської школи океанографії, уродженця м. Ніжина. Саме наш славетний земляк разом з Іваном Крузенштерном понад два століття тому здійснив першу російську навколосвітню подорож.

11 квітня у м. Ніжині з нагоди 240-ї річниці від дня народження Юрія Лисянського відбувся мітинг та покладання квітів до пам’ятника видатному мореплавцю. В урочистих заходах взяли участь керівники та депутати Ніжинської міської ради, представники підприємств, установ, організацій міста та громадськість.

Під час мітингу секретар міської ради Олег Кірсанов відмітив величезний вклад Юрія Лисянського в розвиток вітчизняної науки та мореплавства. Цікаві факти з життя видатного земляка присутнім на заході розповів ніжинський краєзнавець Олександр Морозов.

З 15 квітня мешканці та гості Ніжина мають можливість відвідати Музей рідкісної книги та краєзнавчий музей ім. Спаського. До уваги відвідувачів закладів представлені цікаві оновлені експозиції, які присвячені життєвому шляху Юрія Лисянського.

Крім того, у рідному місті мореплавця ведуться роботи з упорядкування скверу ім. Лисянського, встановлення меморіальної дошки на будинку, де жив мореплавець, та відновлення композиційної цілісності пам’ятника-погруддя Ю. Лисянському.

Варто відзначити, що цього року урочистості з нагоди дня народження мореплавця вперше відбулись саме у квітні. Сталося це завдяки отриманим від працівників Державного архіву Чернігівської області уточненим даним про дату народження видатного ніжинського мореплавця. В архівному фонді Чернігівської духовної консисторії в метричній книзі Іоанно-Богословської церкви м. Ніжина науковцями знайдено запис про народження Юрія Лисянського 1 квітня 1773 року.

Встановлення точної дати народження, організація низки заходів з вшанування видатного мореплавця і географа Ю. Лисянського, видання тематичних друкованих видань стало можливим завдяки наполегливій та натхненній праці представника Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників в Чернігівській області — Ігоря Галутви.

Незайвим буде нагадати про те, що ім’я нащадка ніжинських козаків Юрія Лисянського внесено в усі універсальні енциклопедії світу, а в історії великих географічних відкриттів його прізвище знаходиться в одному ряду з прізвищами Колумба, Магеллана і Кука.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.