Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:37:12

Відкрилася виставка “Нові археологічні дослідження Чернігівщини”

15.04.2013   12:42Агенцiя

12 квітня до Міжнародного Дня пам’яток і визначних місць у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Нові археологічні дослідження Чернігівщини”, яка вже стала традиційною і довгоочікуваною подією. Вона презентує матеріали розкопок польового сезону 2012 року на території Чернігівської області:

– Шестовицької Міжнародної археологічної експедиції (керівники В.П. Коваленко, О.П. Моця, Ю.М. Ситий, В.М. Скороход) на городищі та посаді в урочищі Коровель біля с. Шестовиця Чернігівського району;

– експедиції Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка (керівник О.М. Веремейчик) на у смт Любеч Ріпкинського району;

– експедиції Інституту Археології НАН України та ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка (керівники О.П. Моця, В.М. Скороход, Ю.М. Ситий) на Виповзівському давньоруському археологічному комплексі у Козелецькому районі;

– експедиції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Інституту археології НАН України (керівники І.С. Кедун, О.Є. Черненко) на території м. Новгород-Сіверський.

Серед експонатів виставки ряд унікальних речей: іконка XV–XVI cт. із зображенням Георгія Змієборця та висла печатка ХІІ–ХІІІ ст. із розкопок на Замковій Горі у Любечі; підвіска Х ст. у вигляді щита та намистини з досліджень біля с. Шестовиці.

З Виповзівського археологічного комплексу до зібрань музею потрапили: дирхем початку Х ст., скандинавські псалій і бутероль та набір різноетнічних прикрас, серед яких найцікавішими є сережка волинського типу, чотири однотипні персні зі вставками з агату, шумляча підвіска.

Під час розкопок у Новгороді-Сіверському був знайдений незвичайний культовий предмет кінця Х– початку ХІ ст. – вирізана з рогу невелика копія вістря списа із прокресленим на одному з боків хрестом.

Загалом на виставці, яка працюватиме до кінця травня експонуватиметься більше 140 предметів.
 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини