Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:51:18

Гоголівські лауреати 2013-го

22.03.2013   08:09Агенцiя

Серед цьогорічних лауреатів Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя "Тріумф" - троє мешканців Придесення: декан філологічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, письменник Олександр Забарний, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана Ірина Ральченко та письменник і журналіст із Корюківки Віталій Божок.

Їх нагороджено за значний внесок в пропаганду української культури та літератури, а також власний творчий доробок. Зокрема, відзначено участь Ірини Ральченко в літературно-мистецьких проектах радіо "Новий Чернігів", художні твори й наукові дослідження Олександра Забарного та роман Віталія Божка "Меченый рейс". Лауреатом престижної нагороди став і наш земляк - письменник, головний редактор видавничого дому "Букрек" Микола Максимець, який нині живе в Чернівцях. Його відзначено за книгу прози "Таємниця гори діда Лева" та значну видавничу діяльність.

Також премію імені Миколи Гоголя "Тріумф" за 2013 рік отримали: всесвітньо відомий албанський письменник із Бельгії Єтон Келменді, класик сучасної удмуртської літератури Петро Захаров (Російська Федерація, Удмуртська республіка), відомий іранський поет зі Швеції Сограб Рагімі, талановита письменниця Віра Чорний-Мешкова (Республіка Македонія), знаний польський літератор і перекладач Войцех Пестка, а також українські письменники - Дмитро Чистяк (Київ), Віктор Лазарук (Луцьк), Микола Малахута (Київ) і громадський діяч із Волині Віктор Мозоль, відзначений за меценатську діяльність. 

Премію засновано у 1998 році за сприяння Національної спілки письменників України та міжнародних громадських організацій. Серед лауреатів минулих років - всесвітньо відомий науковець Іван Кошелівець, видатний меценат Петро Яцик, класик сучасної української літератури Оксана Забужко, Шевченківські лауреати (письменники і науковці): Василь Голобородько, Віра Вовк, Михайло Слабошпицький, Василь Слапчук, Дмитро Стус та інші знані люди з України, США, Канади, Росії, Австралії, Німеччини, Бельгії, Швеції, Словаччини, Бразилії, Польщі, Ізраїлю, Македонії, Латвії та Білорусі - письменники, науковці, меценати, журналісти, актори театру та кіно, музиканти, художники, працівники освіти і культури.

У 2013 році до Комітету з нагородження Міжнародною літературною премією імені Миколи Гоголя "Тріумф" увійшли: Сергій Дзюба - голова журі, письменник, президент ГО "Чернігівський інтелектуальний центр", голова Чернігівської міської організації Національної спілки журналістів України, почесний професор Луцького інституту розвитку людини Університету "Україна", Михайло Сидоржевський - голова Київської міської організації Національної спілки письменників України, головний редактор "Української літературної газети", Василь Голобородько - письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Петро Кралюк - письменник, доктор філософських наук, професор, перший проректор Національного університету "Острозька академія" та Іван Корсак - письменник, шеф-редактор газети "Сім'я і Дім".


Сергій Дзюба
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини