Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:24:07

Великий піст: Топ-7 продуктів від занепаду сил

17.03.2013   09:24Агенцiя

Великий піст – найтриваліший і строгий зі всіх постів – 50 днів. У 2013 році піст розпочнеться 18 березня і закінчиться 5 травня – Великоднем. Однак це не означає, що утримання від важких і ситних страв у пісний період має бути незмінно догматичним.

Не тільки дієтологи, але й священнослужителі застерігають від сліпого підпорядкування правилам: кожна людина сама визначає, скільки їй потрібно в добу їжі і пиття. Які ж пісні продукти допоможуть уникнути занепаду сил найкраще?

Під час Великого посту господині готували овочеві котлети з картоплі з чорносливом, капусти, буряків, моркви з родзинками, цибулі, з грибною начинкою. Варили каші: рисову, перлову, гречану з цибулею, грибами, олією. Майже у всі страви можна і потрібно додавати приправи, свіжу і сушену зелень, що допоможе поліпшити смак навіть самого пісного частування. Щодня лікарі рекомендують з’їдати в день не менше 400 грамів овочів і фруктів. Причому більше половини – у свіжому вигляді, адже при термічній обробці руйнуються багато живих вітамінів і біологічно активних речовин. Найбільш корисні темно-зелені і жовто-червоні овочі, оранжево-жовті фрукти і темно-червоні ягоди.

Квасоля. Дуже ситна і корисна, квасоля містить рекордну кількість легко засвоюваних білків, що робить цей продукт ідеальною альтернативою м’ясу. Крім того, в квасолі містяться практично всі вітаміни і мінерали, необхідні організму.

Вівсянка. Насичена складними вуглеводами, вона заряджає бадьорістю на весь день і дає тривале відчуття ситості. У вівсянці міститься багато фосфору і кальцію, а також вітаміну B1, дефіцит якого викликає втому і слабкість.

Шпинат. Шпинат – справжня комора цінного вітаміну С, що відповідає за опірність організму до застуд та інфекцій. А ще цей продукт надзвичайно багатий залізом – засобом номер один у боротьбі з втомою.

Банани. Чудове джерело бадьорості. Банани швидко засвоюються організмом, даючи моментальний заряд енергії. А завдяки високій концентрації вітаміну B6, банани, як і шоколад, підвищують настрій, стимулюючи вироблення серотоніну – гормону радості. У період, коли доводиться багато в чому себе обмежувати, це особливо важливо.

Риба. Риба жирних сортів рясніє амінокислотами, що підвищують працездатність. Тому в ті дні, коли риба дозволена, її обов’язково потрібно включати в своє меню.

Оливки. Оливки ідеально підходять для будь-якого посту. Як і всі інші плоди рослин, вони не містять тваринних жирів, а масляна структура цих плодів сприяє швидкому насиченню, незважаючи на їх низьку калорійність.

Оливкова олія. Рослинна їжа – необхідний атрибут будь-якого посту – може посилити захворювання шлунково-кишкового тракту. Оливкова олія, що володіє обволікаючою дією, захищає стінки шлунка та дванадцятипалої кишки, нормалізує кислотність і компенсує недолік жирів, необхідних для нормальної роботи тракту.

http://zdorovia.com.ua/harchuvannja/velikii-pist-top-7-produktiv-vid-zanepadu-sil.html

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.