Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:09:47

Чи з’явиться в Чернігові свій музей “Пирогово”?

14.03.2013   08:02Агенцiя

Чернігів поступово втрачає своє архітектурне обличчя.

У ХІХ – на поч. ХХ ст. будиночки з дивовижним дерев’яним різьбленням були своєрідною візитною карткою Чернігова. Нині їх стає менше. Отже, зникає неповторність міста, дух старовини…

За словами вченого секретаря Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” Сергія Чернякова, у Чернігові тільки близько десяти дерев’яних будинків, прикрашених різьбленням, визнані історико-архітектурними пам’ятками, інші поступово втрачають своє обличчя, що ховається під сучасними оздоблювальними матеріалами. “Коли до нас приїздять іноземці, вони в захваті від наших дерев’яних мережив: фотографують їх на згадку, розпитують про символи, що на них зображені.

А ми, чернігівці, часто вже й не помічаємо дивовижну красу, що поруч із нами. У нашого сусіда Гомеля хочуть за старовинними фотографіями відтворити квартал дерев’яної архітектури. Ми ж не можемо зберегти те, що маємо”, – з болем говорить пан Черняков.

На думку його однодумців, які входять до ініціативної групи “Збережемо старий Чернігів”, на сьогодні є декілька шляхів збереження старовинних будівель. Найефективніший, але і найбільш дорогий – створення музею під відкритим небом на кшталт Національного музею народної архітектури і побуту Пирогово.

Інший, більш дешевий, – відкрити на базі старовинних будиночків за допомогою спонсорів декілька міні-музеїв. Наприклад, вже зараз, за словами Сергія Чернякова, один із меценатів – представник ресторанного бізнесу, висловив бажання розташувати на своїй території старовинний дерев’яний будиночок, який він хоче устаткувати предметами побуту та іншими експонатами XVIII–початку XX сторіч і створити міні-музей.

І таких людей, закоханих у рідне місто, його красу та історію, на переконання історика, у місті немало. Головне – до них достукатися та “заразити” своєю ідеєю. І найпростіший та найдешевший спосіб – переконати власників старовинних будинків дбати про свою власність та не калічити дерев’яну красу. Але чи дослухаються вони до цієї пропозиції…


http://vid.cn.ua/content/view/8298/65/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини