Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:28:44

Відкрилася документально-ілюстративна експозиція присвячена жінкам в житті і творчості геніального поета – Т. Г. Шевченка

07.03.2013   10:34Агенцiя

У великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеці імені В .Г. Короленка організована документально-ілюстративна експозиція присвячена жінкам в житті і творчості геніального поета – Т. Г. Шевченка.

Жiнка займає визначне мiсце не тiльки в суспiльному i полiтичному життi, але й в лiтературi. Однією з тем поетичних і художніх творів є трагічна доля жінки, яка відображена в поемах Т.Г.Шевченка “Причинна”, “Катерина”, “Тополя”, “Утоплена”, “Наймичка”, “Титарiвна”, “Княжна”, “Вiдьма”, “Сова”, “Русалка”, “Марiя”.

Окрiм наведених є ще цiлий ряд iнших творів поета, де жiнка являється важливою постаттю. Такi як: “Гайдамаки”, “Великий льох”, “Невольник”, “Сотник”, “Неофiти”, “Слепая”. Всі ці твори представлені на виставці.

Увагу читачів привертає література різних років, як дореволюційні видання так і сучасні: рідкісні примірники “Кобзаря”, видані в Санкт-Петербурзі (1898, 1908 рр.), ювілейне видання 1934 р., надруковане в Харкові, фототипне перевидання унікального позацензурного примірника 1840 р.

Будучи емоційною і чутливою натурою, Т.Шевченко, як і кожен поет, закохувався часто і водночас розчаровувався. Мрії про щасливе життя, шлюб, сім’ю і дітей так і залишилися мріями.
Історія зберегла імена жінок, які любили його і яких любив він. Їх було чимало, але зупинимося на улюблених жіночих постатях: першим сильним почуттям Тараса було його дитяче кохання до Оксани, наступною жінкою, була польська швачка Дзюня Гусіковська.
Закохується поет в заміжніх молодичок, серед яких були і Ганна Закревська, і Агата Ускова.

Наступними жінками, що займали місце в серці Кобзаря, були Варвара Рєпніна, свідченням глибокої симпатії до якої є подарований їй автопортрет поета. Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка мала врятувати його від самотності. Але не склалося…Cправжня народна слава і жіноча любов прийшли до Тараса Шевченка тільки після його смерті. Користувачам бібліотеки радимо взяти до рук 3-й том повного зібрання творів – “Листування” (1929 р.), де подано не тільки Шевченкові листи, а й листи до нього від його численних пошановувачів.

Немає сумніву, що книги, представлені на виставці, стануть в пригоді багатьом користувачам, допоможуть трохи інакше поглянути на творчість Шевченка, дадуть поштовх самостійній думці і особистим висновкам.

http://www.cult.gov.ua/news/vidkrilasja_dokumentalno_iljustrativna_ekspozicija_prisvjachena_zhinkam_v_zhitti_i_tvorchosti_genialnogo_poeta_t_g_shevchenka/2013-03-06-4198

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини