Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:30:57

Чакалка підкорила чернігівську сцену

27.02.2013   13:37Агенцiя

23 і 24 лютого в Чернігівському театрі ляльок імені Олександра Довженка відбулася прем’єра вистави “Як подружитися з Чакалкою” за п’єсою Івана Андрусяка в постановці заслуженого артиста України Віталія Гольцова.

П’єса написана за мотивами однієї з найуспішніших книжок із серії “Сучасна дитяча проза” видавництва “Грані-Т” – повісті Івана Андрусяка “Стефа і її Чакалка”.

Два роки тому Іван Андрусяк презентував у Чернігові свої книжки, що вийшли у видавництві “Грані-Т”, а Віталій Гольцов був на тій презентації, і його зацікавили пригоди кмітливої дівчинки Стефи та казкового страшидла Чакалки, тож він і запропонував Іванові написати на цьому матеріалі п’єсу. “Я був геть заскочений цією пропозицією, – розповідає письменник. – Справа для мене цілком нова, і я спершу й не уявляв собі, як за неї братися. У драматургії ж зовсім інші виражальні засоби, ніж у прозі, а тим паче в поезії, яка завжди для мене була найближчою. Одне слово, робота над п’єсою тривала понад рік – і хтозна, чи вийшло б у мене щось путнє, якби не наполегливість, дружня підтримка і фахові поради пана Віталія”.

Іще рік тривала робота над постановкою, відомі лялькарі Василь і Тетяна Виходцевські розробляли ляльки, відтак їх виготовляли в майстернях театру, готувалося музичне й мультимедійне оформлення, декорації… Актори готували ролі: Чакалку зіграла Ніна Засько, Стефу – Тамара Булавіна, войовничого хлопчика Сіяра – Юрій Нікітін, Хруща Антонича – Антон Шеремок і Олександр Олійник, а Олена Денисенко впоралася одразу з двома ролями – дівчинки-розбишаки Орини і старшої Стефиної Сестрички.

У висліді вистава вийшла про страхи і про те, як дитина може їх у собі подолати; а образ Чакалки в режисерському трактуванні став казковим уособленням цих страхів, які Стефа наприкінці зуміла в собі приборкати і навіть “приручити”.

На прем’єрі маленькі глядачі мали змогу поспілкуватися з автором і режисером, познайомитися з книжкою, за мотивами якої зроблено виставу, – “Стефою і її Чакалкою”, а також із продовженням цієї історії – повістю “Кабан дикий – хвіст великий”, взяти в письменника автограф. Віталій Гольцов з цього приводу завважив, що “вперше за багато років на прем’єрі присутній “живий” автор. На жаль, дитяча драматургія в нас не дуже добре розвинена – однак театрам, глядачеві конче потрібен сучасний репертуар”.

Тож співпраця з Чернігівським театром ляльок триватиме – Віталій Гольцов запропонував нашому авторові написати ще одну п’єсу, тепер уже для дуже-дуже маленьких діток. Найімовірніше, це буде одна з казок “Зайчикової книжечки” – ще одного бестселера Івана Андрусяка і видавництва “Грані-Т”.


http://www.cult.gov.ua/news/chakalka_pidkorila_chernigivsku_scenu/2013-02-26-4174
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини