Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:24:14

Чернігів обраний першим містом в Україні, де експонується виставка Академії…

11.02.2013   09:20Агенцiя

У Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» 8 лютого у рамках відзначення 100-річного ювілею Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури відкрилася виставка відомих українських художників — викладачів академії. Представлені в приміщенні Колегіуму живописні полотна, засвідчують високий сучасний рівень майстерності, досвід педагогів і перші здобутки студентів.

Репрезентуючи експозицію, що відкрилася у двох щойно відремонтованих виставкових залах, генеральний директор заповідника Андрій Курданов представив присутнім поважних гостей — керівників провідного вітчизняного вищого навчального закладу в галузі художньої та архітектурної освіти, що має академічний напрямок:
- ректора академії, професора, Президента Національної академії мистецтв України, народного художника України, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка та премії ім. Івана Огієнка, почесного сенатора Європейської академії природознавчих наук, зарубіжного почесного члена Російської академії мистецтв, зарубіжного члена Академії мистецтв Узбекистану, учасника вітчизняних і міжнародних виставок образотворчого мистецтва в багатьох країнах світу, твори якого зберігаються в багатьох музеях України і за кордоном, — Андрія Чебикіна;
 - проректора з наукової роботи, доцента, кандидата мистецтвознавства, автора музейної експозиції та художнього оздоблення першого в Україні музею-ресторану «Монастирська трапезна» у Видубицькому монастирі в Києві; автора проекту реконструкції центрального входу червоного корпусу та художнього вирішення інтер’єрів і циклу монументальних розписів «Наука» у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка; іконостасу храму ікони Казанської Божої матері у селі Сухолуччя Київської області та ряду інших проектів — Остапа Ковальчука;
- мистецтвознавця, професора, доктора мистецтвознавства, дійсного члена Національної академії мистецтв України, заслуженого діяча мистецтв України, заслуженого діяча культури Польщі, члена Національної Спілки художників України, автора низки монографій з питань розвитку українського і зарубіжного мистецтва, заступника голови Міжвідомчої ради з питань вивезення та повернення культурних цінностей, члена Колегії Міністерства культури України та Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка — Олександра Федорука.

Андрій Володимирович Чебикін відкриваючи експозицію наголосив, що відзначення ювілею Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури розпочалося саме в Чернігові, а вже потім картини академії будуть представлені в інших містах України. На виставці в заповіднику експонуються понад 55 творів викладачів академії — роботи відомих українських художників (в основному професорів та викладачів академії майже за весь час її існування) і кращі зразки академічного живопису з 1920- х років до нашого часу.

Олександр Касьянович Федорук відзначив, що серед митців Чернігівщини багато відомих імен, які творили велич української культури. «Для мене Чернігів — це щось величне і святе. І, ми привезли до вас наше академічне надбання, щоб ви бачили, що ми разом з вами… Адже тут — найкращі музеї, найкращі інтелігенти, найкращі люди в Україні», — додав мистецтвознавець.

Остап Вікторович Ковальчук: «Чернігів обраний першим містом в Україні, де експонується наша виставка. Адже, серед кращих випускників академії, багато представників Чернігівщини».

До речі, на виставці в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» представлені і картини наших земляків. Зокрема, заслуженого діяча мистецтв України Івана Пилипенка, який народився в селі Щаснівка Бобровицького району Чернігівської області. Своє мистецьке дійство Іван Якович описав в одному з інтерв’ю: «У картинах кожен елемент поєдную з іншими. У площині полотна все переплітається — дерева із церквою, небо із землею. Проте є й контрасти: плями великі — малі, кути гострі — м’які, високе — низьке, темне — світле. Картина впливає на глядача не сюжетністю, а певною недомовленістю, безсловесністю. Вона діє своїми площинами, кутами, плямами, паузами, між якими глядач читає, мов між рядками книжки. Деталь тягнеться до деталі, темні кольори — до темних, світлі — до світлих. Як і в реальному житті»…

Не менш відомий серед шанувальників живопису і заслужений художник України Анатолій Зорко, який народився в селі Андроники Корюківського району Чернігівської області. У його картинах сполучений досвід багатьох поколінь художників. Це ознака вдумливого відношення професіонала до своєї роботи. Світовий живопис — це вічно живе джерело знань і натхнення для майстра. Він не лише черпає з цього джерела, але і поповнює його своїм цілющим талантом…

Своїми враженнями від виставки поділився і чернігівець Володимир Ємець – народний художник України: «Для мене ця виставка — як грім посеред ясного неба. Такої виставки в Чернігові ще не було. Хіба, якщо пригадати 1984 рік, коли організувався художній музей і до нас із Ленінграду привезли картини Рєпіна, Левітана, Васнецова, Куїнджі. А, ця виставка, я бачу, вона по своїй вагомості не менша».

У творах викладачів академії, представлених у Чернігові на виставці, інтерпретуються кращі традиції школи вітчизняного релігійного мистецтва, відчувається святість, притаманна українському народу. Кожен, хто її відвідає, зможе побачити все різноманіття сучасного сакрального образотворчого мистецтва, глибше зрозуміти минуле і переосмислити його в майбутньому.


http://naiz1.pp.net.ua/news/chernigiv_obranij_pershim_mistom_v_ukrajini_de_eksponuetsja_vistavka_akademiji_foto/2013-02-10-1477

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини