Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:28:43

Протягом 2012 року на Чернігівщині створено 20,2 тис. нових робочих місць

07.02.2013   10:09Агенцiя

Нарада, яка відбулася 6 лютого в Чернігівському обласному центрі зайнятості, була присвячена підведенню підсумків діяльності обласної служби зайнятості за 2012 рік та окресленню основних завдань на 2013 рік. Участь у ній взяли керівний склад обласного та базових центрів зайнятості.

Розпочала захід директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка. У своїй доповіді вона проаналізувала стан ринку праці області та роботу обласної служби зайнятості за минулий рік.

- 2012 рік для служби зайнятості був роком оновлення нормативної бази, удосконалення системи обслуговування роботодавців та шукачів роботи, - сказала Лідія Падалка. - Ухвалена нова редакція Закону України "Про зайнятість населення", відбувся перехід на Єдину технологію надання соціальних послуг. Успішно реалізовувалися соціальні ініціативи Президента щодо роботи з молоддю та соціально вразливими категоріями населення.

Директор обласного центру зайнятості зауважила, що складна економічна ситуація в світі та зростання безробіття в багатьох країнах впливає на розвиток і нашої держави. Позитивні тенденції зростання валового внутрішнього продукту та нарощення обсягів виробництва, які сформувались у посткризовий період, наприкінці минулого року уповільнились. Так, у Чернігівській області випуск промислової продукції залишився на рівні 2011 року. Зменшилися обсяги виробництва у машинобудуванні, деревообробці, легкій та переробній промисловості. Майже на 10% менше було виконано будівельних робіт, на чверть впали показники вантажних перевезень. Невизначеною була доля провідних промислових підприємств - "Чернігівське Хімволокно", Чернігівський завод радіоприладів, Прилуцький завод "Білкозин". Нестабільно працювали Чернігівський автозавод, Ніжинський механічний завод, Корюківське товариство "Вуд Індустрі", Борзнянське підприємство "АПБ Цегла", які на Чернігівщині є ринкоутворюючими. Лише у грудні 2012 року ліквідували діяльність 265 суб'єктів господарювання, переважно фізичні особи-підприємці.

Протягом 2012 року на Чернігівщині створено 20,2 тис. нових робочих місць, що на 3% менше, ніж у 2011 році. При цьому ліквідовано майже 17 тисяч. Порівняно з 2011 роком, збільшилась кількість новостворених робочих місць у сільському господарстві та переробній промисловості. Проте, відчутне зменшення відбулося на підприємствах будівництва, транспорту, торгівлі та послуг, у сфері фінансів та банківської діяльності. За словами директора обласного центру зайнятості, подібний приріст робочих місць не здатен задовольнити потреби сучасного ринку праці. Фактичні обсяги вивільнення працівників у 2012 року склали 3100 осіб і були більшими, ніж у 2011 році, на 38%.

- Але завдяки динамічній роботі центрів зайнятості, взаємодії з облдержадміністрацією, органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та роботодавцями у 2012 році забезпечено виконання запланованих показників по всіх активних програмах сприяння працевлаштуванню, що призвело до формування позитивної динаміки на ринку праці, - зазначила директор.

Протягом минулого року зареєстровано 35,7 тисяч шукачів роботи, що на 3% більше, ніж у 2011 році. За сприяння служби зайнятості роботу отримали 20070 незайнятих громадян. Зокрема, 1670 безробітних працевлаштовано на робочі місця, створені за рахунок надання дотацій роботодавцям, і 525 - відкрили власну справу, отримавши виплату допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності. Рівень працевлаштування - 39%, що є найкращим результатом посткризового періоду.

Порівняно з 2011 роком, у 2012 збільшилась кількість вакансій на 3,2% і становила 28300 одиниць.

Лідія Падалка зазначила, що одним із пріоритетів діяльності служби зайнятості в контексті реалізації соціальних ініціатив Президента України, є забезпечення ефективного працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту та людей з інвалідністю. Упродовж 2012 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 8 тисяч осіб квотних категорій. До активних програм залучено 4400 соціально незахищених громадян - 55% від загальної кількості. Працевлаштовано 2400 людей. З них 824 - під дотацію, 287 - на заброньовані робочі місця, 32 - отримали допомогу по безробіттю одноразово та розпочали власний бізнес.

Минулого року 1042 людини з інвалідністю, що на 57% більше, ніж у 2011 році, скористалися послугами служби зайнятості. Шляхом надання роботодавцям дотацій створено одне спеціальне та 60 додаткових робочих місць для таких громадян, що на 35% більше, ніж у 2011 році.

Серед приємних фактів, які констатувала очільниця обласного центру зайнятості, відновлення минулого року програми забезпечення молоді - випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів - першим робочим місцем. Таким чином було працевлаштовано 114 молодих фахівців. Першочерговим попитом користувалися кухарі, трактористи-машиністи сільгоспвиробництва, слюсарі з ремонту автомобілів та бухгалтери.

Одним із напрямів роботи служби зайнятості щодо сприяння працевлаштуванню населення є професійне навчання, насамперед, за робітничими професіями, затребуваними на ринку праці, та під замовлення роботодавців. Протягом 2012 року професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації пройшли 5,3 тис. безробітних.

- В подальшому також треба зберегти тенденцію до максимального наближення професійного навчання безробітних до вимог виробництва, з використанням можливостей сучасних центрів профтехосвіти, - закликала колег Лідія Падалка.
Минулого року суттєвих результатів було досягнуто й у забезпеченні тимчасової зайнятості безробітних на оплачуваних громадських роботах. У них взяли участь 10200 людей - майже 20% з числа незайнятих осіб, які перебували на обліку.
Директор ОЦЗ звернула увагу присутніх на те, що у 2013 році пріоритетним напрямом роботи служби зайнятості залишається покращання якості надання соціальних послуг уразливим категоріям населення та підвищення рівня зайнятості людей з інвалідністю.

- Впевнена, що досвід нашої діяльності й надалі буде спрямовуватись на удосконалення системи захисту населення від безробіття, забезпечення ефективної співпраці з роботодавцями, впровадження інноваційних проектів у розвиток соціальної сфери Чернігівщини, - сказала Лідія Падалка.

В обговоренні взяли участь начальники відділів обласного та директори базових центрів зайнятості. Начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню ОЦЗ Сергій Роговець говорив про нові підходи надання соціальних послуг та захисту населення від безробіття. У виступі начальника відділу організації профнавчання ОЦЗ Сергія Заровного йшлося про організацію професійного навчання безробітних у 2012 році та впровадження нових механізмів профнавчання у 2013 році. Про організацію господарської діяльності базових центрів зайнятості у 2013 році поінформувала присутніх начальник господарсько-договірного відділу Олена Джалалян.

Продовжив нараду заступник директора ОЦЗ Максим Торжевський, який говорив про виконання заходів цивільного захисту в центрах зайнятості області у 2012 році та основні завдання на 2013 рік.

У виступі першого заступника директора ОЦЗ В'ячеслава Бєлогури йшлося про заходи щодо посилення контролю за ефективністю використання коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Підбиваючи підсумки наради, директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка зобов'язала своїх колег, використовуючи всі можливі резерви в роботі, забезпечити безумовне виконання завдань, які стоять перед Чернігівською обласною службою зайнятості.
 

Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини