Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 13:20:42

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова”

06.09.2024   12:17Агенцiя

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

У кожного періоду розвитку української культури є своєрідності, які яскраво відображаються в одязі. Дослідник багато працює з історичними джерелами, досліджує зібрання етнографічних музеїв, колекцій — саме для того, щоб як балетмейстеру точно змалювати відповідну епоху на сцені.
Проєкт “Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” включав і презентації “Сіверських клейнодів” — колективу, який міцно зберігає мистецькі традиції Чернігівщини. “У діалозі, в обговоренні народжується істина. Саме для пошуку нашої істинної культури та нових шляхів її вираження “Сіверські клейноди” та Костянтин Богомаз запросили гостей до творчої дискусії, — зазначає художній керівник та головний диригент ансамблю Андрій Лоєвець. — Варто показати, що українська культура, зокрема, XVI-XVIII століть була ошатна, йшла в ногу з тогочасними європейськими тенденціями”.
Учасники зустрічі наочно переконалися у різноманітності і багатстві вбрання різних соціальних верств українців протягом століть. Обговорювали й питання щодо втілення відповідних образів на сцені, адже розмаїття костюмів дає більше творчого простору для митців. Обговорення торкалося, зокрема, одягу українців XVI-XX століть, створення сценічних костюмів на основі історичних джерел, етикету та історії як основ створення номерів.

 

 


Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм

 

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини