Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:11:41

Круглий стіл "Михайло Горбачов – постать на тлі історії: локальної та глобальної"

02.03.2021   15:00Агенцiя

2 березня виповниться 90 років Михайлу Горбачову, ініціатору Перебудови, останньому Генеральному секретарю КПРС, першому й останньому Президенту СРСР, лавреату Нобелівської премії миру.

За ініціативи газети «День» і її головного редактора Лариси Івшиної, за підтримки місцевої ради й участі «Сіверського інституту регіональних досліджень» у селищі Куликівка відбудеться круглий стіл «Михайло Горбачов – постать на тлі історії: локальної та глобальної».

Історики, краєзнавці, працівники сфери культури, громадські діячі, журналісти зустрінуться з Ларисою Івшиною та чернігівськими істориками. Під час заходу буде представлена книга «День вдячності», у якій вміщені матеріали зокрема і про постать Михайла Горбачова.

У 2019 році «День» поставив перед собою нове «надзавдання» — у своїй книзі відновити історичну справедливість і подякувати тим постатям, які свого часу простягнули руку допомоги Україні.

Авторка ідеї книги Лариса Івшина пригадує:

«Коли обговорювали канву книги і думали про те, кому українці повинні подякувати, то з Росії ми взяли трьох політичних, громадських діячів: Андрій Сахаров, Валерія Новодворська й Михайло Горбачов. Ще Левко Лук’яненко казав, що українці повинні дякувати Рейгану й Горбачову, бо вони дали нам великий шанс. Звісно, сьогодні багато хто може говорити, що позиція Горбачова щодо Криму останніми роками була іншою... Ми все це прекрасно розуміємо, але не через Горбачова Росія загарбала Крим. Тож ми цінуємо той шанс, який нам дали, а як ми його використали — це вже інше питання».

«Так сталося, що Чернігівщина чи не найбільше пов'язана з родиною Горбачових. У Куликівці народився батько Раїси – Максим Титаренко, десь недалеко – мала батьківщина батька матері Михайла, а може, й самої мами – Марії Гопкало... Саме вона сформувала в сина ментальність українського селянина. В умовах радянської Кубані це ніяк не вплинуло на його політичне самовизначення — Горбачов завжди визначав та визначає себе як росіянина. Але ж є цінності, зрештою, стереотипи дій, що залишаються з людиною протягом усього життя. Саме тому Горбачова не сприймають у Росії — для країни, де досі в масовій свідомості домінує захоплення імперією, він небажана постать. Інша річ Україна», — розповідає директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук, автор статті з «Дня вдячності» Володимир Бойко.

Саме тому організована зустріч відбувається на Чернігівщині. І саме тому Лариса Івшина пропонує назвати іменем експрезидента СРСР політичну бібліотеку, а в Чернігові — створити вулицю або сквер імені Михайла й Раїси Горбачових. І, можливо, це стане також ще одним імпульсом для обговорення на загальнонаціональному рівні впливу ініційованих цією постаттю процесів на новітню історію України. Особливо це актуально на тлі відзначення 30-річчя відтворення незалежності України.

Місце і початок: 2 березня, Куликівка Чернігівської області, центральна бібліотека (вул. Партизанська, 6) о 15:00.
 

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини