Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:48:37

Виставка "Сучасна "Повість временних літ" у живописі Андрія Коваленка"

28.02.2018   12:00Агенцiя

У Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) 28 грудня о 12.00 відбудеться відкриття персональної виставки історично-сакрального та філософсько-академічного живопису «Сучасна «Повість временних літ» у живописі Андрія Коваленка».

Центральне місце в експозиції займає картина «Коловрат», на якій зображена тисячолітня історія України у вигляді алегоричного колеса часів, яке котиться від Стародавності до Сучасності, від часів Трипільських і Скіфських культур через хрещення Київської Русі у 988 році Володимиром Великим в Середньовіччі, Козацький період боротьби за незалежність України, Новий час в складі Російської імперії, революцію і радянську добу – до проголошення Незалежності України у 1991 році. Але боротьба за незалежність ще триває і в Теперішній час у зоні АТО з 2014 року, пред’являючи нову ціну за останні тисячоліття. Від Київської Русі до Незалежної України – основний лейтмотив роботи. В центральній частині – славні Гетьмани України Козацької доби.

Виставка живопису Андрія Коваленка вперше експонується в Чернігові. Головний герой переважної більшості його іконописних творів – Ісус Христос. Дотримуючись канонів, він у кожній іконі досягає переконливої виразності, його пензель виводить на дошці образи, які доповнюють і розширюють межі сакрального живопису, водночас вказуючи на могутню силу Господа в усіх його іпостасях.

Канонічно вивірені зображення архангелів Михаїла, Гавриїла, апостола Андрія Первозваного, святих Миколи Чудотворця, Іонна Хрестителя водночас несуть у собі неповторні риси художньої уяви автора. Зображені індивідуально і зведені докупи у вівтарні композиції ікони ведуть величаву розповідь про біблійні мотиви. Драпування одягу, зображення належних атрибутів у цих іконах – суттєве доповнення образів, а для художника не менш важливе, ніж зображення облич. Гармонія в колористиці, майстерність зображення постатей дозволяє твердити про глибоке проникнення митця в сакральну тематику.

Коваленко Андрій Федосійович – талановитий архітектор, художник, музикант.

Він народився в Києві у 1962 році. Вищу освіту здобув у Київському політехнічному інституті і Київському технічному інституті будівництва та архітектури.

Життєвий та творчий шлях Андрія Коваленка: від школяра-музиканта до студента-інженера-проектувальника, від архітектора-будівельника-дизайнера до художника-живописця. Лауреат премії «Інноваційних технологій в архітектурі та дизайні» за 2005 рік.

Спроектував і побудував багато приватних, у тому числі і культових споруд. Зокрема, у 2014 році за проектом А. Коваленка в місті Боярка була споруджена каплиця на честь святого пророка Іоанна Хрестителя. Зараз в стадії проектування греко-католицька церква у Василькові.

Андрій Федосійович учасник численних художніх виставок. Зокрема, у 2014 році в Боярському краєзнавчому музеї відбулась його Сакральна виставка живописних робіт, де був представлений чудотворний Образ Ісуса з категорії ікон-портретів, згодом названим «Боярським Спасом» і переданий в історичну Свято-Михайлівську церкву. Андрій Коваленко вважає себе співавтором написаних ним ікон, вбачаючи автором самого Господа.

Твори художника знаходяться в музеях, храмах і приватних колекціях України та Європи.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.