Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:36:36

Вистава "Лісова пісня"

17.04.2014   17:00Агенцiя

Четвер, 17 квітня 17:00
Більше 12-ти років тому, у травні 1999 року в Чернігівському театрі відбулася прем’єра вистави «Лісова пісня». Відомо, що вперше на чернігівській сцені ця вистава була поставлена у 1941 році, творче життя якої було зупинене війною, і майже через шість десятиліть герої цього поетичного твору знову зустрілися з чернігівським глядачем, продовжуючи захоплювати і хвилювати його серця. Цей твір – вершина драматургії Лесі Українки. «Лісова пісня» стоїть на рівні кращої світової літературної спадщини. Доречно нагадати, що Леся Українка дуже боялася сценічного втілення «Лісової пісні», бутафорії сцени, режисерських довільностей, недбальства до тексту і т. п. Вона ж сама дуже любила цей твір і свого часу писала, що сама «небайдужа до цієї речі, бо вона дала мені стільки дорогих хвилин екстазу, як мало яка інша».

У листопаді 2011 року виповнилося сто років з дня написання Лесею Українкою драматичної поеми «Лісова пісня».

Лісова Пісня Більше 12-ти років тому, у травні 1999 року в Чернігівському театрі відбулася прем’єра вистави «Лісова пісня». Відомо, що вперше на чернігівській сцені ця вистава була поставлена у 1941 році, творче життя якої було зупинене війною, і майже через шість десятиліть герої цього поетичного твору знову зустрілися з чернігівським глядачем, продовжуючи захоплювати і хвилювати його серця. Цей твір – вершина драматургії Лесі Українки. «Лісова пісня» стоїть на рівні кращої світової літературної спадщини. Доречно нагадати, що Леся Українка дуже боялася сценічного втілення «Лісової пісні», бутафорії сцени, режисерських довільностей, недбальства до тексту і т. п. Вона ж сама дуже любила цей твір і свого часу писала, що сама «небайдужа до цієї речі, бо вона дала мені стільки дорогих хвилин екстазу, як мало яка інша».

Поема була написана за 10-12 днів, хоча до написання її Леся готувалася все життя: образи казок, легенд, народних повір’їв увійшли в її духовний світ з дитинства. У 1911 році вона лікувалася на Кавказі, в Кутаїсі, і так засумувала за батьківщиною, за Україною, що оця туга і щемне почуття любові до неї і вилилося у «Лісову пісню». Оцей потужний емоційний сплеск, ця природа саме таких авторських почуттів ця правда і пристрасть людського духу – головні художні особливості поеми. Вони й стали головними складовими художніх особливостей і самої вистави. Композитор Олександр Радченко свого часу написав музику спеціально до «Лісової пісні», в основу якої також покладено відомі волинські народні мелодії. Цілісне поєднання усіх цих складових і створюють художній образ вистави.

За дванадцять років сценічного життя «Лісової пісні» на зміну деяким попереднім виконавцям ролей прийшли нові. Вони підхопили естафету і гідно продовжують нести глядачу дивний Лесин самоцвіт. У теперішній виставі роль Лісовика грає Петро Дехтяренко, Мавки – Вікторія Велика, Перелесника – Петро Великий (грав Віталій Таганов). Незмінними лишилися виконавці ролей Лукаша – Олександр Куковєров, Матері Лукаша – Віра Соломко, Дядька Лева – заслужений артист України Петро Мороз, а також Килини – Олена Бондаренко та Ірина Олійник. Життя не стоїть на місці, але вистава продовжує своє щасливе сценічне життя.

Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України
Віра Тимченко;
Диригент – заслужений діяч мистецтв України
Анатолій Ткачук;
Художник –  заслужений діяч мистецтв України Андрій Александрович;
Концертмейстер – Тетяна Ковинцева

Дійові особи у виставі та артисти-виконавці ролей:

Мавка - Вікторія Велика
Лукаш - Олександр Куковєров
Лісовик - Петро Дехтяренко
Перелесник - Петро Великий
Водяний - Анатолій Ковальський
Русалка - Вікторія Пеняєва, Тетяна Шумейко
Той, що греблю рве - Євген Бондар, Микола Лемешко
Русалка польова - Наталія Максименко, Ольга Дущенко
Той, що в скалі сидить - Едуард Брагіда, Валентин Корінь
Куць - Сергій Носенок
Мати Лукаша - Віра Соломко
Дядько Лев - засл. арт. України Петро Мороз
Килина - Олена Бондаренко, Ірина Олійник
Масові сцени - артисти драми та артисти балету

Прем’єра вистави відбулася 23 травня 1999 року.

Місце проведення: Чернігівський  обласний академічний український музично–драматичний  театр імені  Т. Г. Шевченка
Для довідок: (0462) 699-360 (каса)
e-mail: meamp@ukr.net

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини