Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:22:09

Відкриття виставки "Нові археологічні дослідження Чернігівщини"

12.04.2013   15:30Агенцiя

12 квітня о  15-30 до Міжнародного Дня пам’яток  і визначних місць у Чернігівському  історичному музеї імені В.В. Тарновського відкривається виставка «Нові археологічні дослідження Чернігівщини», яка вже стала традиційною і довгоочікуваною подією. Вона презентує матеріали розкопок польового сезону 2012 року на території Чернігівської області:

– Шестовицької Міжнародної  археологічної експедиції (керівники  В.П. Коваленко, О.П. Моця, Ю.М. Ситий, В.М. Скороход) на городищі та посаді в урочищі Коровель біля с. Шестовиця Чернігівського району;
– експедиції Чернігівського національного  педагогічного університету імені  Т.Г. Шевченка (керівник О.М. Веремейчик) на у смт Любеч Ріпкинського району;
– експедиції Інституту Археології НАН України та ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка (керівники О.П. Моця, В.М. Скороход, Ю.М. Ситий) на Виповзівському давньоруському археологічному комплексі у Козелецькому районі;
– експедиції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Інституту археології НАН України (керівники І.С. Кедун, О.Є. Черненко) на території м. Новгород-Сіверський.

Серед експонатів виставки ряд унікальних речей: іконка XV–XVI cт. із зображенням Георгія Змієборця та висла печатка ХІІ–ХІІІ ст. із розкопок на Замковій Горі у Любечі; підвіска Х ст. у вигляді щита та намистини з досліджень біля с. Шестовиці.
З Виповзівського археологічного комплексу  до зібрань музею потрапили: дирхем початку Х ст., скандинавські псалій і бутероль та набір різноетнічних прикрас, серед яких найцікавішими є сережка волинського типу, чотири однотипні персні зі вставками з агату, шумляча підвіска.
Під час розкопок у Новгороді-Сіверському  був знайдений незвичайний культовий  предмет кінця Х– початку ХІ ст. – вирізана з рогу невелика копія вістря списа із прокресленим на одному з боків хрестом.
Загалом на виставці, яка працюватиме до кінця травня експонуватиметься більше 140 предметів.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини