Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:22:11

Зустріч із професором Мирославом Шкандрієм

18.10.2024   16:00Агенцiя

Добрий день! Запрошуємо на зустріч із професором Мирославом Шкандрієм 18 жовтня о 16.00 у ЦБ ім. М.М. Коцюбинського

Українська культура та історія в західних студіях сприймалася і досліджувалася переважно як частина російського простору. При цьому росія та радянський союз  часто не розглядалися як імперські утворення. Це впливало на невидимість України як політичного гравця та формувало незнання її ширшою аудиторією. Повномасштабне вторгнення росії кардинально змінило ситуацію і дозволило Україні заявити про свою агентність та формувати власний сценарій деколонізації. На зустрічі з професором Мирославом Шкандрієм, який все своє життя присвятив дослідженню української культури та історії, ми поговоримо про світоглядні зміни, що повільно відбуваються у західній академії щодо України та українських студій, а також про деколонізаційні процеси, що тривають.

Мирослав Шкандрій, канадський літературознавець і мистецтвознавець, професор-емерит Манітобського університету (Вінніпег, Канада), запрошений лектор Колумбійського університету (1921-1923). Автор книг з історії української літератури й культури.  На українську мову були перекладені такі монографії науковця "Модерністи, марксисти та нація: Українська літературна дискусія 1920-х років” (Ніка-Центр, 2006), "В обіймах імперії. Література й імперський дискурс від наполеонівської до постколоніальної доби" (Факт, 2004; Комубук" 2023), «Євреї в українській літературі: зображення та ідентичність» (Дух і Літера, 2019), "Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930: пам’ять, за яку варто боротися" (Фабула, 2021).

З повагою, Чернігівська міська ЦБС

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.