Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:32:50

Проблеми ОТГ Чернігівщини на поточному етапі

10.10.2017   08:20Агенцiя

Темі децентралізації та новим викликам на шляху реформи був присвячений круглий стіл у прес-центрі «Чиста політика».

Його учасниками стали керівники нещодавно створених ОТГ, а також представники виконавчої влади та місцевого самоврядування тих громад, що перебувають на стадії формування.

Серед них: Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ; Геннадій Примаков, голова Менської ОТГ; Віктор Єрема, заступник голови Михайло-Коцюбинської ОТГ; Таїсія Голобурда, селищний голова смт Любеч; Анатолій Дупа, голова Талалаївської РДА; Олег Вялий, юрист Талалаївської селищної ради; Ірина Санченко, начальник відділу зв’язків з громадськістю, ЗМІ та ГО Козелецької селищної ради; Вікторія Довгаль, начальник відділу з питань адміністративно-територіального розвитку Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА; Ігор Слєзко, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА; Дмитро Блауш, депутат Чернігівської обласної ради.

Зустріч виявилася надзвичайно корисною, особливо для представників громад, які перебувають у процесі створення і де 29 жовтня мають відбутися перші вибори. Вони почули від колег важливі поради і застереження, а також чітке визначення проблем, які постали перед ОТГ на сьогодні.

Так Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ, створеної наприкінці минулого року, зауважив, що реформа децентралізації – це, поза сумнівом, правильний шлях. І настороженість людей, яка існувала на початку, все більше поступається впевненості у поступовому покращенні ситуації - не так швидко, як хотілося б, але невідворотно. Щодо викликів – саме створення ОТГ вже є викликом. Серед поточних найгостріших проблем він визначив наступні: невідповідна кваліфікація кадрів або відсутність необхідних фахівців; зношеність чи взагалі відсутність інфраструктури; новий закон про містобудування, який змушує адаптувати до нього вже створені проекти; монополія на електроенергію. Щодо останнього, Сергій Гарус особливо наголосив на важливості цього питання, яке має вирішити держава. Адже від цього напряму залежить інвестиційна привабливість регіону, а отже і економічний розвиток. «Щоб отримати технічні умови на освітлення чи потужності на індустріальні майданчики, щоб завести інвесторів – це ніби пройти «сім кіл пекла». І це питання не до громад, а до держави, яка має ці відносини врегулювати», - наголосив голова Іванівської ОТГ.

До переліку нинішніх викликів додав Геннадій Примаков, голова Менської ОТГ. Громада існує півроку, і за цей час не вдалося перейти на прямі міжбюджетні відносини, на що сподівалися раніше. Не отримали й очікувані кошти на співфінансування проектів. Тож непросто дається спілкування з людьми, які сподівалися на швидке покращення після об’єднання. Однак Геннадій Примаков сповнений оптимізму і сподівається пережити так звану хворобу росту до кінця року: «Наша міська рада змогла подолати дефіцит бюджетних коштів, і в цьому році ми вирівняли свій бюджет, змогли знайти додаткові надходження на своїх територіях, заключивши договори оренди на землю. Взагалі бюджет – біблія для будь-якої ОТГ, як його правильно вибудуєш – так і піде справа», - зауважив він. І також підтвердив проблему з кадрами. «Зараз формуємо команду, збираємо людей. Взяли до свого складу 16 старост, 17 спеціалістів-діловодів, на утримання яких не передбачалися видатки у бюджеті. Але ми виплачуємо заробітну плату. Ми віримо в успіх нашої реформи. Від нас ніхто не відмовився, і ми не відмовляємось від людей!» - наголошує голова Менської ОТГ.

Геннадій Примаков також окреслив проблему так званих латифундистів, у чиїх володіннях перебуває земля на території ОТГ, і які не підписують соціальних угод, та ще й розорюють луги.

Загалом проблема землі гостро стоїть у всіх ОТГ. Сергій Гарус наголошує на необхідності якнайшвидшого ухвалення закону про розпорядження землями за межами населених пунктів. У цьому зв’язку, зокрема, і питання нищівної катастрофічної вирубки довколишніх лісів, статус яких неврегульований.
Серед законодавчих проблем – і недосконалий закон про місцеве самоврядування, про що зауважив Геннадій Примаков. За його словами, цей закон відстає і від процесів, що реально відбуваються, і від інших законів, а необхідні зміни не вносяться. Доводиться звертатися і до народних депутатів із законодавчими пропозиціями, і до обласної ради, і залишається сподіватися, що ці проблеми потраплять у поле зору законотворців. Керівники діючих ОТГ хоч і налаштовані загалом оптимістично, водночас із насторогою очікують тих законодавчих ініціатив, які погрожують зменшенням коштів, які залишатимуться місцевим бюджетам.

Сергій Гарус також вважає, що субвенція на ремонт доріг мала б розраховуватися не з огляду на кількість населення, а на кілометраж доріг. «У нашої громади близько 75 км доріг, і в Чернігові приблизно стільки. То Чернігів отримує на дороги 300 мільйонів, а ми нічого. Потрібно змінити коефіцієнти в розрахунку, щоб ми також могли дороги ремонтувати», - зауважив голова ОТГ. І щодо стану доріг навів обурливий красномовний випадок, коли під час ямкового ремонту з’ясувалося, що дорога, яка вважається капітальною, збудована настільки халтурно, що асфальт покладений просто на землю.

Віктор Єрема, заступник голови Михайло-Коцюбинської ОТГ, створеної наприкінці минулого року, наголосив, що реформа наділяє громади достатніми повноваженнями, водночас не підкріплюючи це достатніми ресурсами. При цьому, за його словами, держава вимагає від громад надто швидких результатів. Зокрема, щодо якісної інфраструктури, що дісталася ОТГ у зруйнованому вигляді. Він також зупинився на питаннях утримання малокомплектних шкіл, проблемах закриття нерентабельних та створення і утримання опорних шкіл. Характеризуючи настрої людей, він зауважив, що більшість поступово переконується - реформа веде до покращення життя, водночас і особливої ейфорії люди не відчувають.

Щодо настроїв людей, цікавими дослідженнями поділився з учасниками зустрічі Ігор Слєзко, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА – про соціологічне опитування, здійснене у восьми новостворених громадах: Бобровицькій, Ічнянській, Куликівській, Малодівицькій, Новобасанській, Бобровицькій Прилуцького району, Семенівській та Срібнянській. Опитування проводилося студентами факультету соціології Чернігівського Національного педуніверситету впродовж червня-вересня цього року. Питання, на які відповідали громадяни, стосувалися головних очікувань від реформи децентралізації, головних побоювань та головних проблем. «Від 22 до 30% очікують від реформи покращення, від 15 до 34% - тільки погіршення, і це доволі значний відсоток. І від 15 до 32% впевнені, що нічого не зміниться. Негативно сприймають реформу переважно малі села: люди бояться, що всі кошти підуть у центральну громаду, а периферії нічого не дістанеться», - повідомив Ігор Слєзко. Також, відповідно до результатів опитування, від 74 до 80% опитаних громадян не цікавить партійна приналежність кандидата на посаду голови ОТГ, головне для людей – його фахова спроможність. Серед основних побоювань переважають думки, що на чолі громади залишаться старі кадри. Отже, як наголосив Ігор Слєзко, люди справді хочуть бачити нові обличчя, нові кадри. Також непокоїть мешканців ОТГ нерівномірний розподіл коштів між центром та периферією, відсутність транспортного сполучення з центром, а ще - некомпетентність місцевих кадрів. Серед пріоритетних проблем люди назвали ремонт доріг, створення робочих місць, освітлення, медичне обслуговування, задоволення культурних потреб.

Ірина Санченко, начальник відділу зв’язків з громадськістю, ЗМІ та ГО Козелецької селищної ради підтвердила з практичного досвіду невдоволення людей від повільного налагодження послуг для населення, зокрема, нотаріальних, можливості отримати необхідну довідку. Людей непокоїть, що ОТГ створилася, а обіцяна якість послуг не покращилася. «Але ми сповнені оптимізму і старанно працюємо. Наступного тижня відкриваємо філію садочка, який фактично з нуля збудували. Темп узяли високий, сподіваємося не збавляти і рухатися далі. Мету бачимо. Але проблеми у нас у всіх однакові: з латифундистами, з бюджетом», - зауважила вона.

Анатолій Дупа, голова Талалаївської РДА та Таїсія Голобурда, селищний голова смт Любеч, тільки готуються до перших виборів, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. До речі, як повідомив представник Талалаївської селищної ради Олег Вялий, населення настільки активно включилося у виборчий процес, що подоланий рекорд останніх 20-ти років: на одне депутатське місце в середньому претендує 9 осіб.

Керівники майбутніх ОТГ з вдячністю відгукнулися про «старших колег», які діляться досвідом, застерігають від помилок, дають гарні поради. Сергій Гарус з цього приводу відзначив дружню атмосферу і згуртованість учасників створення ОТГ на Чернігівщині: «Ми зараз настільки згуртувалися, радимося, підказуємо одне одному, у нас дружня конкуренція». І всі погодилися, що цей процес вже не зупинити. Водночас Сергій Гарус наголошує, що результати реформи стануть відчутними тоді, коли вони торкнуться найвіддаленіших сіл, а не тільки центральних вулиць міст і селищ.

Наразі Чернігівщина серед лідерів по створенню ОТГ, на території області їх на сьогодні вже 19. Як зауважила начальник відділу з питань адміністративно-територіального розвитку Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Вікторія Довгаль, 50% населених пунктів вже «загромаджено».

Депутат обласної ради Дмитро Блауш додав до переліку проблем, що постають перед ОТГ, наступні: у бюджеті 2018 року зменшення відсотку ПДФО, який залишатиметься громадам; покладення на місцеві бюджети навантаження з опалення шкіл і лікарень, виплати пільг тощо, незважаючи на можливості місцевих бюджетів; відсутність єдиного бачення процесів реформування у влади на місцях, протиріччя між керівництвом новостворених ОТГ та керівниками райрад та РДА, тощо. Водночас він назвав процес децентралізації унікальним явищем, який вже не спинити, і який завершиться за рік-два. І висловив задоволення, що у нових керівників ОТГ і їх команд оптимістичні враження і оптимістичне бачення перспектив.


Віра Лобановська

Останні новини Чернігівщини

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.