Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:46:49

У Чернігові презентували результати проекту "Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин"

19.06.2017   13:34Агенцiя

Відбулася прес-конференція у межах плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» на тему «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин».

Дмитро Науменко, юрист громадської приймальні громадської організації «МАРТ», розповів, що проект здійснюється у партнерстві ГО «Черкаський правозахисний центр» та ГО «Закарпатська громада» (м. Ужгород) в рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні».

Реалізатором виступає громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED).

«З перших днів війни на Сході України юристами громадської приймальні надається всебічна правова допомога учасникам АТО та членам їх родин. Аналізуючи питання з якими звертаються ветерани АТО, ми побачили таку системну проблему, як низька поінформованість учасників АТО щодо можливостей отримання медичних послуг, а саме здоров’я наших бійців є найважливішою цінністю. Це спонукало нас на проведення ґрунтовної роботи щодо дослідження даної проблеми та розроблення інформаційних матеріалів щодо надання медичних послуг учасникам АТО,- каже Дмитро Науменко - Сьогодні ми презентуємо декілька наших продуктів, які орієнтовані як для мешканців м. Чернігова, так і для жителів всієї території України. Зокрема це, мотиваційне соціальне відео, довідник і буклети з необхідними покроковими алгоритмами дій та інформацією. Даний довідник має невеликий розмір і зручний формат, а тому, навіть перебуваючи в зоні АТО, військовослужбовець може користуватися ним, всі зазначені телефони актуальні. Інше видання - буклет поділяється на три розділи: санаторно-курортне лікування, медичне обстеження та безкоштовні ліки».

Дмитро Шумар, юрист громадської приймальні громадської організації «МАРТ», зазначив, що: Чернігівські обласна і міська програми підтримки учасників АТО за назвами заходів в повній мірі забезпечують права учасників бойових дій-учасників АТО або членів сімей загиблих на доступність до медичних послуг. Проте відсутність цільового фінансування міської програми майже зводить нанівець усі прописані заходи.

До загальних недоліків можна віднести:
-  видатки міського та обласного бюджету не покривають витрат ветерана-учасника АТО у разі дороговартісного стаціонарного лікування;
-  самостійну закупівлю ліків аптекою, що призводить до дефіциту або відсутності потрібних ліків у разі амбулаторного лікування відповідних категорій ( шляхи впливу на єдину аптеку, яка за організаційно-правовою формою є товариством з обмеженою відповідальністю, майже відсутні, окрім визначених договором);
-  недостатній рівень інформування цільової категорії, про це свідчить: відсутність друкованих видань з алгоритмами дій за кожним видом медичної послуги; відсутність наповненості та структурованості відповідних розділів на офіційних сайтах органів влади і місцевого самоврядування; відсутність розділів «Для учасників АТО» на офіційних сайтах Чернігівської обласної ради, управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації, лікувальних закладів міста.»

Альберт Черешко, головнийспеціаліст Північного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, зауважив, що дійсно учасники АТО недостатньо поінформовані про пільгові медичні послуги, а тому на даний час вкрай важливо є всіляке розповсюдження такої інформації, шляхом розміщення її на сайтах та інформаційних стендах органів місцевого самоврядування та відповідних закладів і установ. Також було зазначено про зміни у порядку надання путівок на санаторно-курортне лікування, а саме з березня цього року за новою постановою уряду, міністерство надає фінансування, а сам учасник АТО обирає санаторій та укладає тристоронню угоду. Сума путівки визначатиметься щороку, цього року на одного учасника це 6300 грн.

Володимир Бобруйко, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підкреслив, що відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу» ветерани війни, учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на безоплатну правову допомогу стосовно питань, пов'язаних з їх соціальним захистом. Особливо у нагоді стане така допомога при отриманні відмови у наданні безплатних ліків чи інших медичних послуг, передбачених чинним законодавством. В такому випадку необхідно оскаржити відмову у забезпеченні ліками або відповідної компенсації до суду.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини