Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:47:15

Вибір між двома школами у Срібнянському районі зробили батьки. Тепер одну з них можуть закрити

15.08.2014   10:15Агенцiя

Початок нового навчального року у Харитонівській школі нині під великим знаком питання.

Бо, чи варто далі існувати школі І-ІІ ступеня, у дев'ять класів якої 1 вересня прийдуть 17-19 школярів? Чи здатний забезпечити такий навчальний заклад належний рівень знань, виховання дитини у колективі? Чи є способи уникнути припинення діяльності школи?

Відповіді на ці запитання минулого вівторка разом шукали батьки учнів, педагогічний колектив, керівники місцевої і районної влади. На збори, які проходили у школі, прибули Харитонівський сільський голова Юрій Остапенко, голова райдержадміністрації Микола Близнюк, заступник голови районної ради Олександр Телух, начальник відділу освіти Анатолій Семенко.

На зборах називали дві причини, через які школа дійшла до грані закриття. Перша – демографічна ситуація, яку залишимо без коментарів. Похвалитись її покращенням не може жоден населений пункт району. Більш цікава друга: 16 дітей 1-9 класів з Харитонівки розпочнуть новий навчальний рік у Карпилівський школі І-ІІІ ступенів.

Було б у Харитонівській школі 35 учнів – ніхто й мови не вів би про припинення її діяльності. Незрозуміло лише чому такого серйозного розгляду це набуло саме сьогодні, а не тоді, коли до школи в сусіднє село пішли навчатись перші кілька учнів? Як переконувати батьків повернути дітей назад, якщо вони впевнені, і небезпідставно, що в Карпилівській школі дійсно краще?

Тривала дискусія про причини вибору школи лише у кількох епізодах наближалась до конкретики. Цікаво, що однакове запитання “чому перейшли в Карпилівку” задавали як батьки, звертаючись до начальника відділу освіти Анатолія Семенка, так і навпаки. Складалося враження, що кожен із них добре знав відповідь, але хотів почути її на загал від свого співрозмовника.

Усім батькам, хто прийшов на збори, хотілось, щоб школа у селі залишилась. Але реалії підказували іншу відповідь, яку однією фразою висловила мама школяра: “Мені жалко школи, а дитини своєї жалко ще більше”.

На зборах не приймалося жодних рішень. Метою спілкування було глибше розібратися в ситуації, почути думки і побажання батьків та розповісти їм про невтішні перспективи навчання у школі з 17 учнями.  І, відповідно, про переваги навчання у більшому за чисельністю школярів навчальному закладі, де діти виховуються у колективі, де мають спортзалу, діють гуртки, де є доступ до сучасної комп'ютерної техніки. Вибір школи залишається за батьками. Відділ освіти готовий забезпечити підвезення харитонівських школярів у Карпилівку, Срібне чи Гриціївку.
 
Анатолій Семенко пообіцяв батькам, які матимуть таке бажання, організувати поїздку в ці школи, ознайомитись з умовами навчання.

Еволюційним процесом, до якого жодним чином не спонукає влада, назвав перспективу припинення діяльності школи у Харитонівці голова райдержадміністрації Микола Близнюк. Можливо, не в цьому році, але рано чи пізно, зважаючи на демографічну ситуацію, ця подія відбудеться. Про які оптимістичні прогнози на найближчі роки говорити, коли в селі лише 12 дітей дошкільного віку?

Срібнянщина

До теми:

Володимир Івашко: Мережу дошкільних навчальних закладів буде розширено

На Чернігівщині обговорювали актуальні питання підготовки до нового 2014-2015 навчального року

Громадська рада при ОДА ознайомилась з проблемами розвитку дошкільної освіти в області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини