Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:44:53

80-ті роковини Корюківської трагедії відзначили на місці нацистського злочину

02.03.2023   09:49Агенцiя

1 березня, на 371-й день відкритого вторгнення російського агресора в Україну, у місті Корюківка Чернігівської області, яке знаходиться досить близько до українсько-російського кордону, вшанували пам’ять 6700 жертв — найбільшої нацистської каральної акції знищення населеного пункту разом із мешканцями у Другій світовій війні в Європі 1939-1945 рр.

Корюківська трагедія, яку було здійснено 1-2, 9 березня 1943 р., стала національним символом скорботи всіх жителів понад 670 спалених населених пунктів України, знищених нацистськими карателями в роки Другої світової війни.

Біля «Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини німецько-фашистським окупантам» у центрі міста разом з корюківською громадою пам’ять усіх невинно вбитих хвилиною мовчання вшанували начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус та його заступник Дмитро Синенко, голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко зі своїм заступником Дмитром Блаушем, начальник Корюківської районної військової адміністрації Іван Ващенко, Корюківській міський голова Ратан Ахмедов, представники органів влади, силових структур, Українського інституту національної пам’яті.

Учасники меморіального заходу поклали квіти до пам’ятника.

Потім в урочищі Гай — на місці перепоховання 231 жертви Корюківської трагедії — заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній.

Учасники постійно наголошували на важливості пам’яті. Серед іншого вона допомагає краще зрозуміти війну, яку сьогодні Росія веде проти нашої держави. Спалюючи цілі села та брутально вбиваючи всіх жителів – від дітей до людей літнього віку, нацисти мали єдину мету – залякати й упокорити. Те ж мають на меті російські окупанти, вдаючись до тактики ракетного терору проти українців, вбивства цивільного населення на окупованих рашистами територій нашої країни.

Під час меморіальних заходів Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, та Людмила Бабич, директорка Корюківського історичного музею, ініціювали перейменування «Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини німецько-фашистським окупантам», відкритого в 1977 р. (авторка: українська скульпторша Інна Коломієць), на іншу назву «Пам’ятник жертвам Корюківської трагедії 1-2, 9 березня 1943 року».

«Пам’ятник знаходиться на місці ресторану, в помешканні якого 1 березня 1943 р. нацистські карателі розстріляли 500 місцевих жителів, а потім його спалили разом із трупами жертв. На тому місці у землі знаходиться прах невинно убієнних. Це одна із найважливіших локацій знищення Корюківки під час нацистської каральної акції 1-2, 9 березня 1943 р. Тому пам’ятник, а фактично надгробок, має бути перейменований. Це питання історичної справедливості, наш обов’язок перед жертвами», — пояснив С. Бутко.

 

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.