Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:23:55

З настанням осені димова завіса немов килим стелеться по території Чернігівської області

15.10.2014   06:52Агенцiя

Спалювання сухої рослинності, листя вже стало невід’ємною ознакою цього періоду.

Можливо не всі знають, що це надзвичайно шкідливо не лише для здоров’я людини, а й для екології, у зв’язку з наступними факторами.

При спалюванні рослинних решток утворюються небезпечні продукти горіння, зокрема при згорянні 1т рослинних решток у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму; у туманні дні багаття створюють свого роду «смог» (мікрочастинки, що виділяються при неповному згорянні сміття, зв’язані з водяною парою), який шкідливий для організму людини; до складу продуктів горіння входить чадний газ, важкі металі, канцерогенні сполуки; чи не найнебезпечнішим із продуктів відкритого горіння рослинних решток є бензапірен, який є високотоксичною речовиною, здатною викликати онкологічні захворювання, генні мутації.

Вченими доведено, що у димі від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж в сигаретному в димі; з димом у повітря вивільняється діоксини – одні з найотрутніших для людини речовини.

Якщо не ми самі, то хто подбає про наше здоров’я та навколишнє природне середовище? Давайте будемо взаємоввічливими як до себе, так і до свого сусіда. Особливе прохання до жителів приватного сектору та аграріїв - не спалювати рештки рослинності на присадибних ділянках. Це дуже небезпечно для здоров’я людей та екології в цілому, адже під час вирощування врожаю більшість людей використовують інсектициди та гербіціди, під час спалювання яких виділяється їдкий дим, що пошкоджує органи дихання і навіть може призвести до серйозного захворювання дихальних шляхів.

Проста альтернатива використання сухої рослинності - це робити компостування, тобто утворення компосту з подальшим використання у якості добрива.

З метою запобігання випадків випалювання поживних залишків, стерні та сухої трави представники Держекоінспекції у Чернігівській області проводять роз’яснювальну роботу серед громадян, щодо попередження фактів самовільних підпалів і дотримання вимог природоохоронного законодавства, а також здійснюють постійний контроль щодо недопущення самовільного випалювання сухої природної рослинності або її залишків. За порушення вимог чинного законодавства до порушників застосовуються відповідні заходи впливу.

Держекоінспекція у Чернігівській області закликає населення не робити подібних вчинків і знайти альтернативу спалюванню рослинності та різних видів відходів. Бути обережними, не порушувати законодавства України, та бути свідомими і обачливими під час відвідування лісів, не допускати пожеж в лісах.

Шановні жителі Чернігівської області, у випадку виявлення фактів спалювання рослинності чи її залишків на території області Держекоінспекція у Чернігівській області просить Вас, повідомити за телефонами гарячої лінії: (04622) 65-13-62; 4-23-73


В.о. начальника інспекції В.А. Дзюба

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини