Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 08:21:27

На Чернігівщині зросло охоплення населення ВІЛ-сервісними послугами

16.07.2013   12:49Агенцiя

У Чернігівській області поліпшилися темпи розвитку мережі кабінетів «Довіра», де громадяни можуть отримати послуги з консультування та тестування на ВІЛ, а також поліпшення лабораторної діагностики туберкульозу

Про це йшлося під час чергової апаратної наради у Держслужбі України соцзахворювань.

Показник захворюваності на туберкульоз у 2012 році у порівнянні з 2008 роком знизився на 24,1%, з 82,3 до 62,5 на 100 тис. населення. За перший квартал 2013 року кількісне зростання захворюваності відбулося внаслідок покращення діагностики туберкульозу, ширшому запровадженню експрес-діагностики, а також завдяки інтенсивній роботі з групами ризику. З метою розширення можливостей лабораторної мережі для своєчасної діагностики туберкульозу, в тому числі і мультирезистентного, придбане сучасне обладнання, зокрема для експрес-діагностики хіміорезистентного туберкульозу. Завдяки цьому скорочено термін виявлення туберкульозу.

У регіоні проводиться щоквартальний моніторинг індикаторів виконання завдань та заходів програми. Разом із тим, керівник відомства звернула увагу представників фтизіатричної служби області на питання якості харчування хворих на туберкульоз, розбудову матеріально-технічної бази, а також приведення їх до стандартів інфекційного контролю.

У сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу протягом останніх років в області зменшується рівень інфікування населення на ВІЛ: з 1,5% - у 2009 році до 0,8% - у 2012 році. Щороку в регіоні відбувається тестування на ВІЛ понад 100 тисяч осіб, що становить 10-11% від загальної кількості населення області.

Протягом 2009-2012 років покращилася робота з обліку ВІЛ-інфікованих - з 35% у 2009 році до 58% у 2012 році. Це дало змогу охопити більшу кількість осіб ВІЛ-сервісними послугами.

Відмічається зменшення кількості ВІЛ-інфікованих вагітних та кількості дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів. В області відмічається зменшення темпу приросту смертності від СНІДу: з 66,7% у 2010 році, 14,5% у 2011 році до 3% у 2012 році.

В області забезпечено широкий доступ населення до послуг консультування та тестування на ВІЛ, адже в усіх районних та міських лікарнях створені та функціонують кабінети «Довіра». Загалом в області функціонує 28 кабінетів «Довіра», однак щороку відбувається розширення мережі кабінетів. Так, у 2012 році на базі кабінету «Довіра» Прилуцької центральної міської лікарні відкрився сайт антиретровірусної терапії, де лікування отримують 23 пацієнта. На базі кабінетів «Довіра» діють три телефони довіри і всі бажаючі можуть отримати інформацію щодо актуальних питань ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна відзначила високий рівень організації роботи обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, системність та якість у проведенні аналізу епідемічної ситуації, ефективність у визначення проблемних питань та шляхів їх подолання.

За інформацією Держслужби України соцзахворювань

Останні новини Чернігівщини

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей