Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:20:38

За втручання прокуратури поновлено права дітей з обмеженими можливостями

12.03.2013   15:48

Прокуратурою Чернігівської області проведено перевірки додержання вимог законодавства щодо захисту прав дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку.

Встановлено, що уповноваженими органами не забезпечено комплексного підходу до розв’язання проблем дитячої інвалідності.

До розроблення індивідуальних програм реабілітації дітей-інвалідів не завжди залучаються фахівці органів праці та соціального захисту населення, освіти, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших органів, які здійснюють заходи з реабілітації. Належний контроль за їх виконанням не здійснюється.

Виявлено майже 40 дітей, програми яких своєчасно не переглянуто або взагалі не складалися. Не всі вихованці шкіл-інтернатів пройшли призначене їм лікування у реабілітаційних закладах та санаторіях.

Не забезпечено слуховими апаратами 65 дітей-інвалідів.

На неналежному рівні працюють санаторно-курортні відбіркові та лікарсько-консультативні комісії закладів охорони здоров’я.

У 2012 році не використано понад 100 санаторно-курортних путівок. Разом з тим, упродовж трьох років 75 дітей-інвалідів з Ічнянського, Ріпкинського та Чернігівського районів жодного разу не оздоровлювалися у санаторії.

Через невиконання батьками рекомендацій лікарів трьом дітям із Куликівського району, які мають вроджені аномалії розвитку, до цього часу не встановлено інвалідність, чим порушується право дітей на необхідну медичну та соціальну допомогу. Про вказані сім’ї соціальні служби не повідомлялися.

Більшість сімей, у яких виховуються діти-інваліди, не охоплена соціальними послугами.

Кошти вихованців дитячих будинків-інтернатів (пенсії та соціальні допомоги) спрямовуються не на поліпшення умов їх проживання, а майже у повному обсязі витрачаються на харчування, придбання одягу та взуття.

Не виконуються вимоги законодавства щодо створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до закладів освіти, громадського транспорту тощо. Зокрема, у м. Чернігові з 36 шкіл лише 3 обладнано пандусами. Для підвезення учнів з порушеннями опорно-рухового апарату, зору в області спеціально обладнано 2 шкільні автобуси, проте їх кількість є недостатньою.

За результатами перевірок міськміжрайпрокурорами внесено 43 подання (в тому числі голові Чернігівської обласної державної адміністрації), у яких поставлено вимогу про притягнення до дисциплінарної відповідальності 68 посадових осіб органів та закладів охорони здоров’я, освіти, соціальних служб. Поновлено права 91 дитини. Заявлено позов на суму майже 9 тис. грн. Внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини