Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:25:36

"Сільський карнава" - яскрава візитівка Коропського краю

29.07.2019   16:58Агенцiя

Давня традиція проводити Свято-Миколаївський ярмарок у Коропі відновилася в 2001 році. Це яскраве карнавальне дійство щороку приваблює тисячі гостей з різних регіонів України. Свято вже стало візитівкою не лише Коропщини, а й Сіверщини.

Але чому Миколаївський ярмарок проходить у липні? За легендою, свято пов’язане з чудотворною іконою Святителя Миколая з Пустинно-Рихлівського монастиря, яка в 1848 році нібито зупинила епідемію холери.

Тому зазвичай ярмарок починається з хресної ходи й молебню. Цього року на свято завітали поважні гості: діючі й колишні народні депутати, голова правління товариства «Чернігівське земляцтво в Києві» Віктор Ткаченко, почесні громадяни Коропського краю й селища (серед них - народний художник України В.Ковтун), представники місцевої влади з Буковини. Одне слово, приємних несподіванок і сюрпризів було чимало.

Після урочистої частини розпочався парад, в якому взяли участь  16 старостинських округів та одна сільська рада, – саме цей момент ярмарку, напевно, приваблює найбільше гостей. Впродовж години центральною площею Коропа в образах історичних та казкових героїв крокували представники громад – діти, молодь і літні люди, відбувалися міні-вистави та музичні номери. Не обійшлося без традиційних персонажів: гетьмана Ігнатовича та баби Калачихи. А далі гості побачили справжнього «султана» зі своїм гаремом, жителів підводного царства на чолі з самим Водяником, веселих кухарів і бджолину родину. Кожна громада намагалася виділитися яскравими костюмами й креативним задумом. «Вишенькою та тортику» став білий лімузин, у якому виїхали представники Атюші.

Як і було заплановано, далі відбувся фестиваль рибної юшки (за словами Віктора Журавля, кожна з місцевих господинь знає не менше 100 рецептів приготування рибних страв!) та свято козацького кулешу. Гостинні курені пригощали гостей різними смаколиками та дивували традиціями, барвистими рушниками, колоритними фотозонами. Дивовижні аромати кружляли у повітрі, і всі бажаючі могли скуштувати вареники зі шкварками, м'ясні рулети, домашню ковбаску та кров’янку, деруни та солодкі млинці. Не відмовлялися й продегустувати «Хріновуху», «Медовуху», «Калганівку», вишневі, чорничні та малинові настоянки та інші напої.

Серед інших родзинок свята: фестиваль фарб, фаер-шоу та змагання силачів. Порадували присутніх своїми виступами переможець конкурсу «Голос країни» Іван Ганзера, місцевий фольклорний ансамбль з села Курінь і київський вокально-хореографічний ансамбль «Україночка». А на Алеї майстрів у цей час можна було придбати дивовижні прикраси, вишиванки та рушники, корисні побутові речі та вироби, колоритні сувеніри, картини місцевих художників. Серед учасників ярмарку були підприємці чи не з усіх куточків України.

Коропський Свято-Миколаївський ярмарок – це дійсно місце зустрічі родичів, кумів, друзів, однокласників. Тут можна і поспілкуватися, і розважитися. Щороку свято відвідують 10-15 тисяч гостей. Але головна мета свята, за словами Віктора Журавля, – популяризація рідної Коропщини та народної культури. Саме на таких заходах об’єднуються представники різних поколінь, гуртуються громади, зберігаються і відтворюються українські  традиції», -  зазначив  голова Коропської  ОТГ під час спілкування з журналістами. - Хто хоч раз побував у нас на ярмарку, обов’язково захоче приїхати знову, привезти рідних, друзів. Тому запрошую всіх, у нас є, чим вас здивувати!»

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини