Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 12:23:10

Довженка чи Монастирська - яку назву має отримати вулиця Толстого? - думка істориків

07.02.2024   15:23Агенцiя

Історики Сергій Лепявко і Володимир Бойко звернулися до депутатів Чернігівської міської ради з побажанням врахувати думку городян під час перейменування вулиць.

Звернення опубліковане на сторінці НГО Сіверський інститут регіональних досліджень. Далі наводимо текст побажання:

"Дорогі депутати,
на сесії 10 лютого 2024 р. розглядатимуться питання перейменувань вулиць та вшанування воїнів. Просимо ознайомитись із такою узагальною думкою багатьох чернігівців та ветеранів із цих питань.

Перше, буквально декілька днів тому, виникла несподівана пропозиція перейменувати вул. Толстого на Довженка. Таке рішення буде не найкращим. Під час перейменувань ми маємо враховувати старі історичні назви. А до 1917 р. ця вулиця називалась Монастирська або Підмонастирська, бо над нею стоять два давні монастирі. І якщо зазначена вулиця майже тисячу років називалась так, то потрібно повертати стару назву, а не придумувати нову. Адже так само було у випадках вулиць Магістратської, П'ятницької, Ремісничої та інших. Такі перейменування є логічними й тому люди їх приймають та визнають. І навпаки, перенесення назви вулиці Довженка – нелогічне, порушує принципи перейменувань і створює проблеми для мешканців вулиці, з якої забирають назву Довженко,  а також для пошти, для швидкої допомоги, поліції та ін.

Саме такі непродумані рішення породжують невдоволення перейменуваннями. Адже складається враження, що депутати просто так, від «нічого робити» переставлять назви вулиць з одного місця на інше.

До речі, якщо вже так сильно не подобається назва Монастирська/ Підмонастирська, то можна перейменувати вулуцію Толстого на вулицю Оборонців Чернігова.

Наступне. Вже минає два роки від часу героїчної оборони Чернігова. А у нас досі немає назв вулиць Оборонців Чернігова, Піхотинців, Артилеристів, Прикордонників. Тобто на честь тих, хто захистив наше місто. Дозвольте нагадати, що вже є назви Танкістів, Льотчиків, Тероборони, але до них варто додати ще вищеназвані. Для вшанування воїнів основних родів військ, які захищали Чернігів.

Просимо розглянути пропозиції, сподіваємося на Ваші правильні рішення заради нашого славного міста".

Сергій Лепявко, доктор історичних наук, професор, директор Сіверського інституту регіональних досліджень
Володимир Бойко, кандидат історичних наук

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини