Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:39:04

Чим утворення військової адміністрації в Чернігові загрожує місцевому самоврядуванню. Думка експертів

19.02.2023   17:10Агенцiя

У Чернігові утворили міську військову адміністрацію. Відповідний указ №69/2023 президент підписав 7 лютого.

А 17 лютого глава держави призначив начальником Чернігівської міської військової адміністрації полковника ЗСУ Дмитра Брижанського. Останні кілька місяців він був керівником патронатної служби апарату Чернігівської облдержадміністрації. Центр спільних дій пояснює, чому це рішення загрожує місцевому самоврядуванню.

Причина утворення адміністрації в президентському указі не називається, але, ймовірно, це повʼязано із тим, що з 1 лютого Чернігів не має міського голови. 7 грудня 2022 року Владислава Атрошенка, мера Чернігова, на рік усунули від посади. А 1 лютого він програв апеляцію без можливості оскаржити це рішення. Причина такого тривалого відсторонення – чиновник діяв в умовах конфлікту інтересів, коли попросив службового водія переправити свій приватний автомобіль за кордон.

Відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану" військові адміністрації населених пунктів вводяться за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування. В Чернігові ж, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, подібних передумов для створення військової адміністрації не було, оскільки працює міська рада, виконавчий комітет, а життєдіяльність міста не паралізована. 

Проти рішення щодо відсторонення Владислава Атрошенка виступила Асоціація міст України, заявивши, що подібна практика є утисками місцевого самоврядування та порушенням демократичних прав громадян. Про те, що в Офісі президента погрожують міським головам створенням військових адміністрацій повідомляв мер Дніпра Борис Філатов.

Рішення про утворення військових адміністрацій замість органів місцевого самоврядування, навіть якщо в місті є чинна обрана влада, може бути спробою тиску на місцеву владу. Це, в свою чергу, нівелює досягнення реформи децентралізації, яка дозволила громадам розвиватися і під час вторгнення успішно давати відсіч ворогу в цій війні.


Автори: Юлія Зубченко, Олег Савичук, Центр спільних дій.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини