Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:32:00

Місцевий депутат залишається депутатом навіть в умовах воєнного стану, - політичний експерт

12.09.2022   08:41Агенцiя

Представниці депутатських груп із гендерних питань «Рівні можливості» у Чернігівській обласній та міській радах взяли участь в інформаційній зустрічі з політичним експертом із питань місцевого самоврядування, виконавчим директором Агенції з відновлення та розвитку Олександром Солонтаєм.

Спілкування було присвячене особливостям і можливостям діяльності місцевих рад в умовах воєнного стану. Адже через війну депутати місцевих рад опинилися в різних ситуаціях: на окупованих територіях, в евакуації в Україні та за кордоном. При цьому, проведення сесій в більшості місцевих рад після вимушеної перерви відновлено. Попри воєнний стан місцевий депутат лишається депутатом і має виконувати свої повноваження. Це стосується участі в засіданнях сесій, прийому громадян, звітності перед виборцями.

На переконання Олександра Солонтая, саме децентралізація є однією з причин надзвичайної стійкості України в цій війні.
Оскільки лідери і лідерки, які з’явилися на місцях сприяли розвитку і зміцненню громад. «Чим потужніші громади, тим стійкіша Україна», - впевнений експерт.
Він вважає, що воєнний час - період для активної громадської діяльності.
Водночас лишатися на окупованих територіях для депутатів місцевих рад і виконувати свої повноваження під прапором України часто є смертельно небезпечно, хоча є приклади, коли голови громад і депутати залишаються з людьми попри всі ризики для них.

Проведення засідань сесій онлайн - можливе. «Єдине - це питання вирішується на рівні регламентів місцевих рад та умов технічного забезпечення», - пояснює Олександр Солонтай. Тим паче, що в окремих радах засідання онлайн стали практикувати під час карантинних обмежень під час пандемії коронавірусу.

Для тих депутатів, які виїхали, участь в онлайн засіданнях сесій дозволяє виконувати свої повноваження. Якщо сесії проводяться офлайн і немає можливості бути присутніми на них, то краще скласти повноваження, поступившись колегам, які зможуть повноцінно працювати.

Ірина Синельник

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.