Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:21:50

Прилуцький міський голова Ольга Попенко розповіла про рік без бюджету

03.01.2022   12:16Агенцiя

Прилуцький міський голова Ольга Попенко розповіла журналістам газети «Град Прилуки» про фінансову діяльність міста впродовж 2021 року.

Ольга Попенко

Ольга Попенко

Як відомо для Прилук 2021 рік видався непростим: через політичну кризу, яка склалася наприкінці 2020-му та продовжилася в 2021-му , у місті не було ухвалено головний фінансовий документ громади – бюджет на поточний рік.

Водночас, згідно пункту 38 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу України, у випадку неприйняття бюджету у громаді продовжується фінансування всіх міських цільових програми які передбачені в проекті бюджету на 2021 рік. Їх може схвалювати виконавчий комітет міської ради.

Як рік без бюджету позначився на життєдіяльності різних сфер і галузей міста, що втрачено, де ситуація залишалася стабільною, розповіла міський голова Прилук Ольга Попенко.

«Приємно усвідомлювати, що, незважаючи на різні перепони, у поточному році були профінансовані всі захищені статті для бюджетних установ (закладів освіти, медицини, культури, соціального захисту). Позаяк саме за кошти міського бюджету йде оплата комунальних послуг бюджетних установ. Так, лише на ці потреби було виділено 34540, 2 тис. грн. Що стосується виплати заробітних плат працівникам бюджетної сфери, а це культура, соціальний захист, освіта (вихователі дитячих садків, непедагогічні працівники), позашкілля, Центр комплексної реабілітації дітей із інвалідністю «Світанок», – тут також усе профінансовано. Так, із міського бюджету на заробітну плату було виділено 204 млн 375 тис. 900 грн. Варто зауважити, що з місцевого бюджету дофінансовувалася галузь освіти та медицини, оскільки медичної та освітньої субвенції на плату заробітної плати педагогічним і медичним працівникам суттєво не вистачало. Зокрема, освітянам було додано 4660,0 тис.грн, медична галузь додатково отримала 12311,6 тис. грн», - розповіла міський голова Ольга Попенко.

Протягом 2021 року з міського бюджету було профінансовано близько 30 найважливіших для містян програм. Усі вони спрямовані на соціальний захист окремих категорій населення та на вирішення комплексу соціальних проблем. Серед таких:

  • Надання населенню вторинної медичної допомоги на 2021 рік – 20709,7 тис. грн;
  • Надання медичної допомоги дитячому населенню на 2021 рік – 2002,0 тис. грн;
  • Надання стоматологічної допомоги мешканцям м. Прилуки на 2021 рік – 692,5 тис. грн; 360,0 тис. – на пільгове зубопротезування;
  • Надання населенню первинної медичної допомоги на 2021 рік – 1808,0 тис. грн;
  • Забезпечення пільговими та безоплатними лікарськими й технічними засобами дитячого населення на 2021 рік – 500,0 тис. грн;
  • Цукровий діабет на 2021 рік – 4313,5тис. грн;
  • Надання медичних послуг дитячому населенню міста Прилуки в закладах дошкільної та загальної середньої освіти на 2021 рік – 1200,0 тис. грн;
  • Надання одноразової грошової допомоги жителям міста Прилуки на 2021-2025 роки – 855,0 тис. грн;
  • Звільнення від батьківської плати за харчування дітей із сімей учасників АТО (ООС), дітей із сімей учасників бойових дій на території інших країн, дітей, що зареєстровані як внутрішньо переміщені особи – 2573,8 тис. грн;
  • Харчування учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти міста у 2021 році – 3536,9 тис. грн;
  • Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах – 5 млн 400 тис. грн;
  • Харчування дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування – 2 млн 717 тис. грн;
  • Харчування дітей із інвалідністю та дітей у ЗДО №2 – 1 млн 200 тис. грн;
  • Крок за кроком до здоров’я Прилуцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №14 на 2017-2021 роки – 249,3 тис. грн;
  • Підтримка та розвиток учнівської молоді міста на 2020-2023 роки «Обдарованість» – 119,5 тис. грн;
  • Забезпечення пільгового перевезення дітей шкільного віку громадським автотранспортом на міських автобусних маршрутах загального користування – 700 тис. грн;
  • Фінансування пільг на оплату послуг зв’язку, компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших пільг із міського бюджету на 2021 рік: послуги зв’язку – 502 тис. грн; пільгове перевезення автомобільним транспортом – 1198,8 тис. грн; пільгове перевезення залізничним транспортом – 3000,0 тис. грн;
  • Забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, віднесених до категорії 2, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2021-2022 роки – 199,0 тис. грн;
  • Забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 3-ї категорії на 2020-2022 роки – 126,0 тис. грн;
  • Компенсація особам, які надають соціальні послуги на 2020-2022 роки – 1197,5 тис. грн;
  • Пільги місцевої влади на оплату житлово-комунальних послуг і послуг зв’язку учасникам бойових дій, які брали участь у антитерористичній операції, сім’ям воїнів, загиблих (померлих) в Афганістані та під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, особам із інвалідністю по зору – членам УТОС, спілці ветеранів Афганістану на 2019-2021 роки – 1840,0 тис. грн;
  • Забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях і членів сімей загиблих учасників АТО/ООС у 2021-2022 роках – 199,0 тис. грн.

Важливо, що фінансування заходів за цими програми – це ще й гарантована заробітна плата прилучанам, які працюють в установах міста, це підтримка родин учасників АТО/ООС, людей із інвалідністю, можливість оздоровитися для містян, які належать до соціально вразливих категорій населення громади, отримавши послуги із санаторно-курортного лікування.

Водночас, через відсутність бюджету Прилуки не змогли здійснювати в поточному році капітальні видатки, що спрямовуються на капітальне будівництво або ж капітальні ремонти.

«Можна з упевненістю сказати, що відсутність основного фінансового документа не стала на заваді реалізації міською радою ряду важливих для життєдіяльності міста заходів у різних сферах.

Так, не маючи можливості проводити капітальне будівництво доріг, значні сили були спрямовані на виконання поточного (ямкового) ремонту вулично-шляхової мережі (відремонтовано вулиці Олега Кошового, Соборну, Ракітну, Житню, Ярмаркову, Сорочинську, Котляревського та інші).

Крім того, міською радою взято курс на облаштування прибудинкових територій (такі роботи виконано за адресами: Садова, 135А та 135Б, Гвардійська, 98, Вокзальна, 31, Соборна, 40, у в/м №12 та інші). Так, уже за 6 років виконано ремонт на близько 200 прибудинкових територій.

Одним із зобов’язань міської влади є виконання заходів із розбудови паркової інфраструктури в місті, що передбачає наявність комфортних зон відпочинку в кожному мікрорайоні міста, оновлення новими саджанцями дерев і кущів усіх парків, висадження нових клумб. Протягом року, що минає, облаштовано зони відпочинку з прокладанням пішохідних доріжок, встановленням паркових лавок і зовнішнього освітлення за такими адресами:

  • вул. Козача, 21;
  • вул. Київська – біля скверу «Віч-ної слави»;
  • між житловими будинками №30, №28 по вул. 18 Вересня та №9, №13 по вул. Саксаганського;
  • на розі вулиць Костянтинівська та Пушкіна – сквер «Героїв Афганістану»;
  • вул. Вокзальна – сквер «Затишний»;
  • між житловими будинками у в/м №12.

Роботи в цьому напрямку продовжуватимуться й у прийдешньому році.

Управлінцями міської ради проведено значну роботу щодо можливості реалізації заходів із термомодернізації закладів освіти. Так, отримано кошти державної субвенції на реконструкцію з впровадженням комплексних заходів із теплореновації Прилуцького ліцею №7 із виділенням черговості (І та ІІ черги). Кошти на І чергу з державного бюджету виділені, проведено тендер, укладено договір із Підрядником. Роботи на сьогоднішній день уже проводяться і будуть завершені до кінця року. У наступному ж році плануємо їх завершити, облаштувавши прилеглу територію навчального закладу. У планах також встановлення багатофункціонального спортивного майданчика.

Варто зауважити на ще одному об’єкті галузі освіти – ЗЗСО №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського, – де фіналом робіт із термомодернізації стало облаштування тротуарною плиткою території біля центрального входу в заклад, що додало завершеності цій частині школи, а головне – допомогло вирішити проблему відпочинку та організованого дозвілля учнів на свіжому повітрі за будь-якої погоди.

Вихід із ситуації вдалося знайти й щодо можливості проведення робіт із заміни вікон у закладах освіти міста, у першу чергу в садках. На це в міському бюджеті передбачалося 900000 грн. Наразі роботи тривають, а їх завершення заплановано на третю декаду грудня.

Попри складнощі в бюджетних процедурах через відсутність ухваленого бюджету, у заклади освіти все ж таки надійшли кошти з розрахунку «100 гривень на одного учня/вихованця», що сприяло вирішенню ряду господарських питань установ. Вдалося здійснити співфінансування, необхідне для придбання шкільних меблів і дидактичного матеріалу для учнів 1-х класів у рамках реформи «Нової української школи».

Крім того, продовжується розбудова тротуарів у місті. Цього року тривали роботи по вулиці Київській, Незалежності, Пушкіна, у військовому містечку №12.

У пріоритеті роботи міської ради було й залишається освітлення міста, особливо в нічний час. Якості вуличного освітлення істотно сприяло завершення реалізації проєкту НЕФКО.

Основним показником стабільності функціонування міської ін- фраструктури є зовнішні чинники, серед яких – чистота й комфорт на вулицях та у дворах містян. Працівники комунальних підприємств міста, попри карантинні обмеження та неприйнятий бюджет, своєчасно забезпечували прилучан усіма послугами, передбаченими їх статутною діяльністю, – вивезенням сміття, ремонтом під’їздів, грейдеруванням і підсипкою ґрунтових доріг, спилюванням аварійних і сухостійних дерев. До речі, чергу аварійних дерев «підтягли» вже майже до 2021 року, хоч раніше вона складала звернення десятирічної давності», - розповіла мер.

Водночас, залишився цілий комплекс робіт, які протягом 2021 року реалізувати не вдалося, додала Ольга Попенко:

«На жаль, через відсутність затвердженого бюджету в 2021 році не виконано роботи з розбудови об’їзних доріг: 1 Травня, Козачої. Не змогли дофінансувати роботи із завершення розробки ПКД на об’їзну дорогу.

Розробили проектно-кошторисну документацію на розбудову вулиць Земської, Перемоги, Котляревського, але роботи безпосередньо виконати не вдалося.

Також планували виконання капітального ремонту вулиці І. Скоропадського з її розширенням та облаштуванням ливневої каналізації.

Крім того, були заплановані міські та обласні кошти на облаштування річки Удай, роботи з розчищення довелося частково призупинити.

Не виконано проектування, а за тим і встановлення пожежної сигналізації в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, а також у будинку для людей літнього віку.

У міському бюджеті були заплановані кошти на обслуговування першого в Прилуках басейну. Знову ж таки, через неприйняття бюджету його робота не була розпочата».

Наостанок Ольга Попенко зауважила, що всі зазначені вище соціальні програми та напрямки роботи є надзвичайно важливими для прилучан, а відтак очільниця міста й надалі ними опікуватиметься, а міська рада продовжить працювати за обраним курсом на благо містян.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини