Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:16:10

Чи комунікують депутатські фракції Чернігівської міської ради з чернігівцями у міжвиборчий період?

03.12.2021   07:29Агенцiя

Представники «Агенції міських ініціатив» в межах кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» вирішили з’ясувати, як відбувалася комунікація депутатів та депутатських фракцій Чернігівської міської ради з жителями міста.

 

Інформація на сайті міської ради

У Чернігівській міській раді є сайт, на якому висвітлюється робота міського голови, його заступників, депутатів, структурних підрозділів, комунальних підприємств, установ та закладів. Окрім цього, депутати міської ради мають можливість додатково пропонувати для висвітлення на сайті матеріали про свою діяльність.

Тож, на офіційному сайті міста є спеціальний розділ з інформацією про кожного депутата. Тут є як і контакти депутатів, так й інформація про їх діяльність (подані депутатські запити, проєкти рішення та інша інформація). Відповідно кожен відвідувач сайту може подивитись, що і який депутат зробив за час своєї каденції.

Інформування фракцій Чернігівської міської ради

У Чернігівській міській раді представлені фракції таких політичних сил: ПП «Рідний дім», ПП «Європейська солідарність», ПП «Слуга народу», ПП «Наш край», ПП «Опозиційна платформа – за життя».  Жодна партія на місцевому рівні немає власного сайту, де б висвітлювалась діяльність місцевих депутатів.

На сайті ПП «Європейська солідарність» є контактна інформація по регіональним осередкам, зокрема і по чернігівському. А також публікуються новини щодо роботи депутатів фракції у Чернігівській міській раді.

У партій «Опозиційна платформа - За життя», «Слуга народу», «Рідний дім» та «Наш край» відсутні окремі сайти місцевих організацій чи розділи місцевих організацій на всеукраїнських сайтах. 

Комунікація депутатів в соціальних мережах

Найбільш популярною соціальною мережею, де здійснюється спілкування на суспільно-політичні теми, є Facebook. Також в цій каденції значно підвищилась активність серед депутатів у використанні соціальних мереж для висвітлення своєї депутатської діяльності.

Публічна сторінка ПП «Рідний дім» налічувала 6,5 тис фоловерів. На самій сторінці майже не висвітлювалась інформація про діяльність партії на місцевому рівні. Але з 4 листопада 2021 року сторінка була перейменована на «Удар Чернігівщина».

Публічна сторінка «Європейська солідарність - Чернігів» має трішки більше тисячі підписників. Натомість на сторінці досить активно висвітлюється діяльність місцевої організацій.

Сторінка місцевої організації «Наш край» має трішки більше півтори підписників, але останній допис на сторінці про діяльність фракції був ще 28 липня 2021 року.

На сторінку «ОПЗЖ Чернігівщина» підписано 800 людей. В основному на сторінці публікуються відео та сюжети з національного рівня. Натомість місцевий контент майже відсутній.

Найбільшу кількість фоловерів (майже 10 тисяч) має сторінка ПП «Слуга народу». Тут публікуються як новини рівня міста, так і обласного рівня. Сторінка є «живою» та має регулярний контент, хоча й стосується переважно загальних речей та конкретика відсутня, наприклад, як голосували і за що депутати, що було зроблено, які результати тощо, про активність депутатів, тощо.

Узагальнюючи результати дослідження, можна стверджувати, що найбільш активно комунікацію з виборцями у міжвиборчий період ведуть «Слуга народу» та «Європейська Солідарність».

Facebook як основний канал е-комунікації депутатів Чернігівської міської ради

Найбільш популярною соціальною мережею, де здійснюється спілкування на суспільно-політичні теми та відбувається комунікація між депутатами та мешканцями громади, є Facebook. До речі, в порівнянні з попередньою каденцією депутатів, активність значно зросла і майже всі депутати цього скликання, як мінімум, мають сторінку у Фейсбуці і як максимум регулярно ведуть комунікацію через неї з виборцями.

Натомість депутати Чернігівської міської ради по-різному використовують можливості соціальних мереж. У більшості депутатів комунікація з виборцями спрямована на інформування про суспільно-важливі питання місцевого значення, про свою роботу в раді, в окрузі, з виборцями, про власний соціально-політичний досвід тощо. Способи інформування теж різняться: хтось створює свій унікальний контент, хтось – переважно поширює дописи з партійних сторінок або дописи колег-депутатів.

Серед депутатів, які постійно та активно інформують на сторінках Facebook про свою роботу в Чернігівській раді й важливі питання місцевого значення, що виникають у депутатській діяльності, можна виділити таких: Віктор Бистров, Олександр Луценко, Наталія Рашина, Марія Родикова  (Наш край), Василь Білогура, Регіна Гусак, Юлія дарницька, Андрій Дериземля, Володимир Коваленко, Владислав Кухар, Вікторія Лазаренко, Інна Левченко, Галина Леник, В`ячеслав Летута, Юлія Лобачова, Наталія Малець, Дмитро Митрофанов, Вікторія Овчаренко, Роман Резнік, Роман Старіков, Артем Тарасенко, Наталія Хольченкова, Віталій Хрустицький та Олександр Шевчук (Рідний дім), Павло Вовк (ОПЗЖ), Ігор Мандровний, Марина Рейко, Ірина Соломаха (Європейська солідарність), Олена Стрілець, Максим Черненок (Слуга народу).

Не вдалось знайти жодної сторінки у соціальних мережах Facebook лише у чотирьох депутатів Чернігівської міської ради. Це Віктор Бережний (Європейська Солідарність), Павло Гармаш, Віталій Голець (ОПЗЖ), Лариса Лесун (Рідний дім).  

Також серед депутатів Чернігівської міської ради є такі, які мають сторінки у соціальних мережах, але не ведуть її належним чином, тобто вона або зовсім пуста, або контекст цієї сторінки носить зовсім інший контекст. Наприклад, до таких сторінок депутатів відноситься Руслан Волок (Рідний дім) та Віктор Сехін (ОПЗЖ). Їх сторінки майже пусті і зовсім не містять інформації про їх депутатську діяльність.

Катерина Демченко (Слуга народу) хоч і має сторінку у Фейсбуці, але на сторінці зовсім відсутня інформація про депутатську діяльність. Там публікується інформація зі свого життя. Дещо схоже можна сказати і про сторінку Ірини Должикової (Рідний дім). Хоч на сторінці і вказані всі посади депутатки, але на сторінці зовсім мало інформації про депутатську діяльність і якщо є, то переважно це репости або дописи колег. А депутат Сергій Кирієнко (Рідний дім) замість своєї депутатської діяльності публікує різні картинки гумористичного на його думку контенту.

До тих, хто перестав вести сторінку у фейсбуці після обрання в депутати, є Юрій Тарасовець (Слуга народу). Останні публікації на його сторінці стосуються ще часів виборчих перегонів в 2020 році.

Віталій Гриць (Рідний дім) на своїй сторінці переважно пише про власний бізнес, хобі, але майже відсутня інформація про депутатську діяльність.

Звісно, можливо, депутати ведуть комунікацію з виборцями іншими способами. Але відсутність будь-якої інформації про депутатську діяльність на сторінках у Фейсбук, може свідчити про те, що депутати не мають достатнього бажання залучати зацікавлені сторони до комунікації та своєї діяльності.

«Агенція міських ініціатив»

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини