Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 12:41:45

Чернігівщина – одна з шести областей України з найкращими показниками виконання мовних квот в ефірі телеканалів

11.10.2018   09:37Агенцiя

Незабаром закінчується перехідний етап щодо мовних квот для телеканалів.

З 13 жовтня цього року розпочнеться новий період для телебачення, а на початку листопада зміни торкнуться і радіомовлення. Про новації, які чекають медіа області, розказала представник Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення у Чернігівській області Ірина Сенченко на нараді-семінарі для керівників та редакторів теле- та радіоорганізацій регіону, який відбувся в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації вчора, 9 жовтня.

Під час заходу були презентовані методологічні роз’яснення стосовно моніторингу ефіру телеканалів, відбулося спілкування з місцевими мовниками у режимі «запитання-відповіді». Завдання семінару – максимально просто пояснити законодавчі вимоги, оскільки за порушення закону про квоти передбачений штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.

Отже, щодо радіо. Вже з 8 листопада цього року в ефірах радіостанцій квота на пісні українською мовою збільшиться. Вона становитиме не менше 35%, частка ж передач українською мовою має складати не менше 60% радіоефірів. Квота обраховується за кількістю пісень державною мовою від загальної кількості пісень. Тривалість пісні при цьому має становити не менше 90 секунд. До уваги беруть добові записи ефірів радіостанцій.

Якщо говорити про радійників Чернігівщини, то, як запевнила представниця Нацради, вони квоту не тільки виконують, а й перевиконують. До речі, за показником ведення передач державною мовою радіокомпанії області декілька разів входили в п’ятірку кращих по Україні.

Стосовно телебачення. З 13 жовтня Нацрада розпочинає поглиблений моніторинг контенту телеканалів на предмет мовних квот, повідомила Ірина Сенченко. Порушників каратимуть штрафом у 5% від суми ліцензійного збору.

Цьому передував перехідний період, особливість якого – зарахування до квоти передач та фільмів власного виробництва та національного продукту. Цей період був передбачений законом для того, аби телекомпанії мали змогу підготуватися і внести необхідні зміни у свою діяльність.

Уже найближчими днями мовні квоти на телебаченні вступлять в повну силу. Тобто в ефірі місцевих телеканалів має бути не менше 60% фактичної частки української мови, не менше ніж 75% загального обсягу новин – українською мовою. Мовні квоти вимірюються у часовому проміжку з 07:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00.

До речі, саме нещодавно Національна рада оприлюднила результати моніторингу ефірів 176-ти регіональних та місцевих телеканалів у період із жовтня  2017-го по березень 2018 року. Моніторинг кожного телеканалу тривав тиждень у часовому проміжку з 07:00 до 22:00. Загалом опрацьовано 16130 годин ефірного часу. За даними моніторингу, Чернігівська область серед шести областей з найвищими показниками квоти державної мови. Так, фактичний показник ведення передач та новин українською мовою склав 100 %. Разом з Чернігівщиною у лідерах Волинська, Кіровоградська, Рівненська та Черкаська області.

– Чернігівщина готова до нововведень. За даними всіх хвиль моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення телерадіоорганізації перевищують визначені законом квоти. Це стосується як телебачення, так і радіо. Вдячність усім телерадіокомпаніям за свідому позицію в питанні дотримання вимог законодавства. Маю надію, що подальші моніторинги покажуть такі ж результати, – підсумувала представник Національної ради в області Ірина Сенченко.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини