Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:50:46

Відбулася одинадцята сесія обласної ради сьомого скликання

08.12.2017   08:10Агенцiя

Звіт голови обласної ради, бюджет Чернігівщини на 2018 рік та ще понад сто важливих рішень затверджено на пленарному засіданні обласного органу представницької влади.

7 грудня відбулася одинадцята сесія обласної ради сьомого скликання, яку провів її голова Ігор Вдовенко. У засіданні взяли участь очільник обласної державної адміністрації Валерій Куліч, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Розпочалося пленарне засідання вшануванням хвилиною мовчання загиблих на сході України земляків - гранатометника 25-ої окремої повітряно-десантної бригади Віктора Маслова та молодшого сержанта 54-ої окремої механізованої бригади Володимира Мальцева.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко наголосив, що тільки завдяки щоденному героїзму і мужності захисників Вітчизни сьогодні є можливість жити під мирним небом, здійснювати свою професійну діяльність, проводити різноманітні заходи, в тому числі відзначати знаменні дати і професійні свята.

Одне із таких свят – День місцевого самоврядування, яке відзначається сьогодні, 7 грудня. Воно є всенародним, адже причетні до нього не лише депутати та посадові особи, але і всі громадяни України, які мають право бути обраними до органів місцевого самоврядування та здійснюють своє право обирати.

– Місцеве самоврядування завжди було і лишається потужним знаряддям публічної влади. Правові і духовні його основи зароджувалися ще в древній Київській державі - у народних віче, Магдебурзькому праві, Конституції Пилипа Орлика, універсалах Української Народної Республіки, а нині - в Конституції незалежної України та сотнях законодавчих актів, які регламентують діяльність народної влади, – зазначив Ігор Вдовенко та привітав присутніх з Днем місцевого самоврядування, побажавши всім миру, добробуту, міцного здоров'я та здійснення реальних кроків на шляху розбудови і зміцнення місцевого самоврядування.

З вітальним словом до учасників пленарного засідання звернувся голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Валерій Куліч, який разом з Ігорем Вдовенком за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня місцевого самоврядування спільними Почесними грамотами обласної державної адміністрації і обласної ради нагородили голову Ніжинської районної ради Олега Бузуна та керуючого справами виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Олену Зубок. Кращі працівники органів місцевого самоврядування були нагороджені відзнаками обласної ради, обласної державної адміністрації та Чернігівської міської ради.

Також народні обранці обласної ради привітали свого колегу-депутата, заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Сергієнка із 50-річчям з дня народження та побажали міцного здоров'я, натхнення в роботі по зміцненню економічного потенціалу Чернігівської області.

Далі, затвердивши часовий регламент сесії та порядок денний, включивши до нього додаткові питання, депутати перейшли до обговорення і прийняття рішень.

Першим депутати одностайно затвердили звіт голови обласної ради. Тези звітної доповіді «Про роботу обласної ради за період з грудня 2016 по грудень 2017 року» розміщені на веб-сайті обласної ради, опубліковані в газеті «Деснянська правда» та вчасно були розіслані усім депутатам.

Потім, традиційно, розглядалися бюджетні питання. Затвердивши звіт про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2017 року та зміни до рішення обласної ради від 20 грудня 2016 року «Про обласний бюджет на 2017 рік», народні обранці погодили головний фінансовий документ Чернігівщини на 2018 рік. Також було прийнято рішення про розподіл коштів перевиконання дохідної частини загального фонду обласного бюджету.

Свої зауваження та пропозиції до фінансових питань висловили депутати обласної ради: Олег Авер'янов, Дмитро Іванов, Сергій Журман, Ольга Чередник, Іван Якуб, Дмитро Блауш. Більшість запитань стосувалися розподілу коштів, освоєння фінансів, а також встановлення надбавки до заробітної плати працівникам бібліотечних та освітніх закладів.

Роз'яснення із бюджетних питань надав присутнім директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

Таким чином, доходи обласного бюджету затверджено у сумі 7098,7 млн. грн. Видатки обласного кошторису прийнято у сумі 7095,3 млн. грн.

Наступним рішенням сесії було затверджено обласну Програму економічного і соціального розвитку області на 2018 рік. На фінансування ухваленої депутатами Програми покращання матеріально-технічного забезпечення заходів територіальної оборони, військових частин та правоохоронних органів, які беруть участь в антитерористичній операції та дислокуються на території Чернігівської області, на 2018 рік, передбачається за рахунок коштів обласного бюджету спрямувати 2 мільйони 499 тисяч гривень.

Депутати внесли зміни до Плану заходів із реалізації у 2018–2020 роках Стратегії сталого розвитку області на період до 2020 року, а також до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області».

Внесення змін до Програми профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки викликане тим, що для виконання заходів з профілактики правопорушень залучаються і підрозділи Управління патрульної поліції у м.Чернігові, які за результатами проведених реформ, не входять до структури Головного управління Національної поліції в області. Загальний обсяг коштів, які залучаються для виконання заходів Програми, залишається незмінним. На покращення матеріально-технічного забезпечення Управління патрульної поліції у м.Чернігові, щорічно, з 2017 по 2020 роки, буде виділятися по 100 тис.грн, зменшивши на відповідну суму видатки, передбачені на матеріально-технічне забезпечення Головного управління Національної поліції в області.

У числі прийнятих документів – обласна Програма відзначення державних та професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед Чернігівською областю, здійснення представницьких та інших заходів на 2018-2022 роки, а також Програма інформатизації області на 2018-2020 роки.

Відповідно до Програми стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2018-2020 роки з обласного бюджету буде відшкодовуватися позичальникам 10% річних у національній валюті за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження, та за кредитами, виділеними на заходи, орієнтовані на використання альтернативних газу джерел енергії. На виконання заходів Програми у 2018-2020 роках з обласного бюджету заплановано виділити по 1 млн грн на кожний рік. У 2016-2017 роках вже діяла відповідна Програма, за якою з обласного бюджету було відшкодовано частину відсоткової ставки у сумі 1 млн. 26 тис. грн. За цей період частину відсоткової ставки було відшкодовано 2484 фізичним особам та 1 об'єднанню співвласників багатоквартирних житлових будинків.

Також на пленарному засіданні внесено зміни до низки обласних цільових програм, зокрема до регіональної цільової Програми ведення містобудівного кадастру Чернігівської області на 2016-2018 роки, Програми фінансової підтримки обласних громадських організацій інвалідів та ветеранів на 2016-2020 роки та низки інших важливих документів. Загальний обсяг фінансових ресурсів обласного бюджету, необхідних для реалізації цієї Програми складає 7 млн.50 тис.грн.

У блоці питань щодо використання природних ресурсів погоджено проекти землеустрою, ліміти використання лісових ресурсів, надання спеціальних дозволів. Серед іншого, внесено зміни до Регіональної цільової програми розвитку водного господарства Чернігівської області на період до 2021 року, затвердженої рішенням обласної ради від 29 березня 2013 року.

У сфері управління об'єктами комунальної власності депутати затвердили низку питань щодо надання спеціальних дозволів, розподілу орендної ставки, списання з балансу основних засобів, реорганізації та перейменування окремих закладів.

Крім того, внесено зміни та доповнення до деяких регуляторних актів, зокрема до Типового Договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Чернігівської області та інших документів.

У блоці кадрових питань прийнято рішення про звільнення, призначення та продовження контрактів з керівниками комунальних підприємств обласної ради. В контексті розгляду питання «Про звільнення Марченко В.В.» як варіант виходу із ситуації було прийнято рішення «Про запровадження в КП «Чернігівське МБТІ» колегіальної форми управління» шляхом утворення виконавчої Дирекції з числа працівників підприємства. Це рішення можна розцінювати як пілотний проект, що може бути поширений, в подальшому, на інші обласні комунальні підприємства. Суть колегіальної форми управління зводиться до встановлення обмежень деяких функцій керівника підприємства під час прийняття важливих оперативних управлінських рішень, пов'язаних з укладанням договорів, витрачанням коштів, складанням стратегічних планів діяльності, визначенні пріоритетів розвитку, організації роботи тощо.

Далі відповідно до Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин Чернігівської області» та рейтингового голосування, яке проводилося на офіційному сайті обласної ради з 1 червня по 1 вересня ц.р. і в якому взяли участь 87 392 респондентів, цей почесний титул присвоєно Валентину Мельничуку, Віктору Ткаченку та Дмитру Іванову.

Рішенням «Про проведення звітів депутатів обласної ради перед виборцями» заплановано провести звіти народних обранців перед населенням у січні-березні 2018 року. Також затверджено план роботи обласної ради на 2018 рік.

Крім того, на пленарному засіданні народні обранці ухвалили низку Звернень до керівництва держави щодо перегляду та доопрацювання Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року, щодо підтримки рішення Харківської обласної ради стосовно державної допомоги суб'єктам господарювання, щодо недопущення зміни джерел фінансування вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації у 2018 році тощо.

Депутатами підтримано запити своїх колег Ірини Грозенко, Арсена Дідура, Лариси Осадчук, Юрія Болоховця, Миколи Шматка, Наталії Копиці, Сергія Охонька, Андрія Віротченка, Валерія Гавриленка, Людмили Бойко, Ігоря Дягеля, Григорія Супруна, Олега Калиняка щодо відновлення автобусних маршрутів, виконання ремонту доріг, екологічного покращання річки Остер, забезпечення правопорядку, а також виділення коштів на реалізацію проекту з будівництва системи водовідведення та інших важливих питань.

Після завершення сесії голова обласної ради Ігор Вдовенко зустрівся із журналістами місцевих ЗМІ та відповів на їхні запитання.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини