Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:58:59

Про розвиток медичної галузі області - на профільній колегії

01.04.2017   09:17Агенцiя

Фахівці медичної галузі області зібралися вчора, 30 квітня, на колегії Управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Говорили як про підсумки роботи медичної галузі області за минулий рік, так і завдання на 2017-й.

Заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова вкотре наголосила на особливостях медичної реформи на Чернігівщині, в рамках якої вже визначено склад та межі чотирьох регіональних медичних округів.

— На часі реформування мережі первинної медико-санітарної допомоги. Головне — урахувати потреби населення в медичному обслуговуванні, створити умови для забезпечення його належної якості, своєчасності та доступності для громадян. Зважаючи на віддаленість населених пунктів один від одного, це завдання нелегке. Проте, раціонально приймаючи спільні рішення, ми все-таки відійдемо від стереотипів і сформуємо в області нову, адекватну вимогам часу, медицину, — зазначила Наталія Романова.

Так, станом на початок 2017-го в області зареєстровано 25 центрів первинної медико-санітарної допомоги. Нагальне питання — хто працюватиме в цих центрах, адже загальний дефіцит лікарських кадрів на Чернігівщині складає понад 1300 фахівців. При цьому 26% працюючих лікарів загальної практики сімейної медицини пенсійного віку, 14% — передпенсійного.

Укомплектованість лікарями по області становить понад 73%. Найгірша ситуація у Талалаївському (36,9%), Срібнянському (41,2%), Сновському (56,1%) та Семенівському (56,9%) районах.

Актуальним залишається і питання приведення ліжкового фонду до сучасних нормативних потреб. Обласний показник забезпеченості на 10 тисяч населення залишається найбільшим серед областей України — майже 96 ліжок, при цьому в середньому по Україні — 87,9.

За словами начальника Управління охорони здоров’я ОДА Петра Гармаша, протягом останніх трьох років збільшилися капітальні вкладення на покращення матеріально-технічної бази медзакладів області. Так, минулого року галузь на ці потреби отримала майже 140 мільйонів гривень.

Завдяки субвенції з державного бюджету та співфінансуванню з місцевих бюджетів проводилися ремонтно-будівельні роботи у закладах охорони здоров’я як обласного значення (обласна лікарня, онкологічний диспансер, дитяча лікарня, протитуберкульозний диспансер, психоневрологічна лікарня), так і районного (у Варвинському, Корюківському, Чернігівському, Козелецькому, Менському, Бахмацькому, Талалаївському районах). Також для лікувальних закладів придбано медичне обладнання та апаратуру.

Дещо оновився і парк санітарного автотранспорту області: протягом минулого року до лікувально-профілактичних закладів спрямовано 9 одиниць на суму 5,7 мільнона гривень.

На фінансове утримання лікувально-профілактичних закладів у 2016-му спрямовано понад півтора мільярди гривень. Збільшились і видатки на одну особу — 1463 гривні проти 1355 у 2015 році.

Учасники колегії говорили також про стан надання медичної допомоги жінкам і дітям та кардіологічну медичну допомогу населенню, роботу центру медико-соціальної експертизи та судово-психіатричної тощо.

Керівник профільного управління окреслив основні завдання на цей рік. Серед пріоритетів — впровадження нової моделі надання первинної медико-санітарної допомоги та реорганізація вторинної ланки. Планується також створення єдиної диспетчерської служби екстреної медичної допомоги.

Акцентував Петро Гармаш і на проекті «Доступні ліки», який вже стартує 1 квітня. Присутні медичні фахівці очікують, що найближчим часом будуть напрацьовані практичні аспекти його впровадження.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини