Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:53:08

Про виплату мінімальної заробітної плати та погашення заборгованості – на нараді в ОДА

31.03.2017   10:07Агенцiя

Як в області реалізовується законодавче нововведення стосовно підвищення заробітної плати, говорили профільні спеціалісти на засіданні в облдержадміністрації 29 березня.

У зібранні взяли участь представники тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та члени відповідних обласних робочих груп.

Захід пройшов під головуванням заступника голови — керівника апарату облдержадміністрації Наталії Романової.

– Наше першочергове завдання – проводити роз’яснювальну роботу серед роботодавців та населення і забезпечувати постійний нагляд та контроль за дотриманням суб’єктами господарювання законодавчих змін у сфері оплати праці, – наголосила Наталія Романова.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін зазначив, що в результаті забезпечення мінімальної заробітної плати на рівні 3200 гривень у працюючого населення знизилась різниця між доходами. Також зросла соціальна захищеність працівників, особливо тих, хто отримував зарплату в мінімальному розмірі.

Згідно статистичних даних, у січні цього року роботодавці області нараховували штатним працівникам у середньому 4758 гривень, що в три рази перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Того ж місяця мінімальна заробітна плата склала більше 67% від суми середньої зарплати, у той час як у січні торік – 35%.

Державною фіскальною службою та іншими відповідними органами в області постійно здійснюються перевірки щодо порушень із запровадження нового рівня мінімальної заробітної плати та інших норм трудового законодавства. Лише Управлінням Держпраці проведено 94 перевірки за перші два місяці поточного року. Вони показали відсутність порушень в оплаті праці.

Як повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко, у результаті спільних заходів місцевих органів влади, Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду у 2017 році на Чернігівщині легалізовано 242 робочих місця, додатково залучено 51 тисячу гривень єдиного соціального внеску.

У цілому по області за перший місяць цього року розмір фонду оплати праці, на який нараховується єдиний внесок, перевищив даний показник у порівнянні з минулим роком на 301 мільйон гривень і склав понад один мільярд гривень.

Проте, залишається актуальною проблема заборгованості з виплат заробітної плати. За даними моніторингу, на 1 березня загальна сума заборгованості на 26 підприємствах становила 11 мільйонів гривень.

Борг перед працівниками практично відсутній на економічно активних сільгосппідприємствах, в організаціях та установах, що фінансуються за рахунок місцевого та державного бюджетів.

У загальному всеукраїнському рейтингу (дані Держстату) за темпами погашення заборгованості із виплати заробітної плати станом на 1 березня, відповідно до показника на початок цього року, Чернігівщина посіла 3 місце. У лютому сума боргу зменшилася на 0,4 мільйона гривень, або на 3,4%.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини