Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:59:20

Депутати профільної комісії облради підтримали проект обласної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017-2021 роки

17.02.2017   08:23Агенцiя

16 лютого відбулося розширене засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, яке провів її голова Микола Дейкун.

У роботі засідання взяли участь депутати обласної ради, обрані до складу профільної комісії – Сергій Пивовар, Людмила Ромака, Олег Калиняк, Олександр Карета та Сергій Нужняк.

На заході були присутні начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, головний лікар комунального лікувального закладу «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» Валерій Зуб, а також заступники голів районних державних адміністрацій та міських голів міст обласного значення, міські, селищні, сільські голови об'єднаних територіальних громад, головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, представники громадськості та засобів масової інформації.

На початку розширеного засідання його учасників поінформував начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш, який ознайомив з виконанням Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки. За його словами, ліжковий фонд фтизіатричної служби області складає 580 ліжок, укомплектованість лікарями-фтизіатрами та медичними сестрами в області становить понад 87 відсотків. Для забезпечення діагностики та моніторингу ефективності лікування проводяться, крім лабораторних, бронхологічні, рентгенівські методи обстеження, а також комп'ютерна томографія. Рентгенологічним обстеженням охоплено 98 відсотків хворих на активний туберкульоз. З метою раннього виявлення інфекції туберкулінодіагностикою було охоплено 76,5 відсотків дітей.

В області сформована група ризику щодо захворювання на туберкульоз в кількості 102013 осіб. Електронний реєстр хворих впроваджений і функціонує у 25 районах та містах області. 85 фахівців фтизіатричної служби мають «ключі» доступу до роботи в реєстрі.

Петро Гармаш повідомив, що на Чернігівщині впроваджено моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз. Створено 19 ДОТ-кабінетів на базі протитуберкульозних кабінетів ЦРЛ і 3 в протитуберкульозних закладах. В 2015–2016 роках кабінети контрольованого лікування розгорталися на базі інших медичних закладів.

З метою надання інтегрованої допомоги хворим працюють практичні психологи та здійснюється медико-соціальний супровід хворих на туберкульоз.

Начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації підкреслив, що завдяки проведеним заходам, на Чернігівщині відмічається послаблення темпів зростання рівня захворюваності на туберкульоз. Знизилася загальна захворюваність на туберкульоз. Зокрема, серед неповнолітніх. Активно проводиться виявлення туберкульозу в групах ризику, відмічається щорічне зменшення кількості хворих із рецидивами, знижуються показники смертності від туберкульозу.

На жаль, через недостатнє фінансування були недовиконані такі заходи програми протидії захворюванню на туберкульоз як: туберкулінодіагностика населення, забезпечення рентгенологічним обладнанням, проведення капітальних ремонтів, приведення у відповідність до санітарно-гігієнічних вимог будівель, відділень і кабінетів закладів охорони здоров'я, які надають допомогу хворим на туберкульоз.

Об'єднати спільні зусилля медичної спільноти для боротьби з туберкульозом закликав очільник постійної комісії, головний лікар Чернігівського обласного лікувально-профілактичного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун. Він підтвердив тенденцію до зниження захворюваності на туберкульоз, яка нині складає 36 випадків на 100 тисяч населення. З числа хворих 60 відсотків складають працездатні непрацюючі особи віком від 35 до 44 років. Виступаючий повідомив, що працівники диспансеру освоюють сучасні методики і серед іншого торік запроваджено контрольоване лікування за допомогою скайп-зв'язку.

Наступним згідно із порядком денним було розглянуто питання про стан надання онкологічної допомоги населенню області та шляхи її покращання. Петро Гармаш зазначив, що злоякісні новоутворення, які займають друге місце після серцево-судинних захворювань серед причин смертності та інвалідності, найбільш небезпечні для здоров'я людини. Щороку в області діагностується близько 4 тисяч нових випадків захворювань, в їх структурі рак шкіри, молочної залози, трахеї, бронхів, легенів, інше. На даний час на обліку перебуває 26 653 онкохворих, у т.ч. 132 дітей до 17 років. Кожного року в області від онкологічних захворювань помирає більше 2-х тисяч осіб. Цей показник вищий середнього по Україні.

Начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації відмітив низький рівень діагностики злоякісних новоутворень на ранніх стадіях, зокрема трахеї, бронхів, легенів.

За словами Петра Гармаша КЛПЗ „Чернігівський обласний онкологічний диспансер" - провідний заклад, що надає висококваліфіковану спеціалізовану онкологічну допомогу населенню області. Потужність диспансеру – 340 ліжок (240 онкологічних, 60 радіологічних, 40 гематологічних), поліклінічне відділення фактично забезпечує 420 відвідувань у зміну. В Ніжинській ЦМЛ функціонує онкологічне відділення на 30 ліжок, в Прилуцькій ЦМЛ - 20 онкологічних ліжок, в обласній дитячій лікарні – 7 онколіжок.

Торік проведено реформування відділень та оновлення матеріально - технічної бази диспансеру..

Протягом 2016 року придбано ендоскопічної, мамографічної, іншої медичної апаратури та обладнання на загальну суму 5 627 тис.грн, у тому числі: за рахунок спеціального фонду – 1355,9 тис.грн; надходжень від клінічних досліджень та оренди – 389,3 тис.грн; благодійних внесків – 103,3 тис.грн; за рахунок бюджету (спеціальний фонд) – 3 778,5 тис.грн. Однак є потреба у придбанні лінійного прискорювача, проведенні оновлення ендоскопічної та ультразвукової апаратури.

Далі депутати ознайомилися із проектом обласної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017-2021 роки, яку презентував учасникам засідання головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» Валерій Зуб. Він наголосив, що основною проблемою онкологічної служби є низький рівень діагностики злоякісних новоутворень на ранніх стадіях, яка напряму залежить від покращання стану оснащення ЛПЗ області сучасною медичною апаратурою, підвищення рівня знань з онкології лікарів та середніх медичних працівників первинного прийому, а також обізнаності населення з питань профілактики і ранньої діагностики злоякісних новоутворень. У своєму виступі головний лікар звернув увагу на необхідність побудувати корпус для лінійного прискорювача. Крім того потребує капітального ремонту відділення променевої терапії, поліклініка та одноповерхова будівля господарського корпусу для переобладнання її під центр психологічної допомоги онкохворим. Серед іншого Валерій Зуб подякував депутатам обласної ради, які опікуються проблемами онкологічних хворих громадян краю.

За результатами розгляду питань порядку денного депутати підтримали проект обласної Програми та винесли її на розгляд восьмої сесії обласної ради.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради





 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини